اعلام حریق

سیستم اعلام حریق ساختمان ⭐ [قوانین/خدمات/هزینه ها]

سیستم اعلام حریق ساختمان ⭐ [قوانین/خدمات/هزینه ها]

سیستم اعلام حریق ساختمان یک پیش‌نیاز برای پروژه‌های عمرانی مسکونی و تجاری در عصر امروز می‌باشد. قیمت سیستم اعلام حریق بسته به این که توسط چه برندی ساخته شده و توسط چه مجموعه‌ای نصب می‌شود می‌تواند متفاوت باشد. یکی از مهم‌ترین مقوله‌ها در مورد انتخاب این دستگاه‌ها، توجه به استانداردهایی است که در طراحی آن‌ها به کار گرفته شده است.

سیستم اعلام حریق ساختمان معمولاً در املاک تجاری و سایر ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌شود، پانل‌های کنترل اعلام حریق (همان سیستم اعلام حریق ساختمان) به‌عنوان یک نقطه کنترل واحد برای چندین دستگاه تشخیص حریق مانند آشکارسازهای دود، گرما و شعله عمل می‌کنند.

سیستم اعلام حریق ساختمان اطلاعات را بین دستگاه‌های دارای موقعیت استراتژیک و به‌منظور هشداردادن به مردم از آتش‌سوزی رله می‌کند. سیستم اعلام حریق ساختمان همچنین می‌تواند سیستم‌های اطفا حریق (مانند آب‌پاش‌ها) را فعال کند و نقاط دسترسی ساختمان، سیستم‌های HVAC و آسانسورها را به‌منظور ایزوله کردن آتش کنترل کند.

انواع پانل‌های اعلام حریق

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در سیستم اعلام حریق تابلوها به‌حساب می‌آیند. می‌توانید آن‌ها را در مدل‌ها و سری‌های مختلف تهیه کنید که البته در این بخش از بازار، قیمت عامل مهم و تعیین‌کننده‌ای به‌حساب می‌آید.

تابلوهای کنترل اعلام حریق به دودسته کلی تقسیم می‌شوند: سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی و سیستم اعلام حریق ساختمان آدرس‌پذیر. سیستم اعلام حریق را می‌توانید در انواع ساختمان‌های اداری، سازمانی، تجاری، مسکونی و… نصب کنید.

هر دو نوع پانل اجزای سیستم اعلام حریق ساختمان مانند آشکارسازهای دود و حرارت، اسپرینکلرها و سیستم‌های اطفا حریق را به هم مرتبط می‌کنند، اما در نحوه شناسایی محل آتش‌سوزی با هم تفاوت دارند. در زیر، ما نگاهی به ویژگی‌ها و مزایای هر سیستم اعلام حریق ساختمان و همچنین نوع ساختمان‌هایی که برای آنها مناسب‌تر است می‌اندازیم.

سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی

پانل‌های کنترل اعلام حریق معمولی ساختمان را به “منطقه” تقسیم می‌کنند. هر دستگاه تشخیص حریق به‌صورت جداگانه به پنل متصل می‌شود. اگر آتش‌سوزی تشخیص داده شود، پانل منطقه‌ای را که دستگاه تشخیص در آن فعال شده است، شناسایی می‌کند. سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی ارزان‌تر از سیستم اعلام حریق ساختمان آدرس‌پذیر هستند، اما هنوز هم نصب آنها پرهزینه است. این نوع سیستم اعلام حریق ساختمان برای ساختمان‌های متوسط ​​مانند فروشگاه‌ها، رستوران‌ها و مجتمع‌های آپارتمانی مناسب‌تر است.

سیستم اعلام حریق ساختمان آدرس‌پذیر

برخلاف سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی، پانل‌های کنترل اعلام حریق آدرس‌پذیر، مکان دقیق دستگاه تشخیص حریق فعال شده را مشخص می‌کنند. درحالی‌که هزینه اولیه یک سیستم اعلام حریق ساختمان آدرس‌پذیر بیشتر از یک سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی است، نصب پانل‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر بسیار آسان‌تر است. سیستم اعلام حریق ساختمان آدرس‌پذیر برای ساختمان‌های بزرگ‌تر مانند مجتمع‌های اداری، عرصه‌ها، مکان‌های تفریحی و سایر محیط‌هایی که در آن‌ها باید مقررات ایمنی آتش‌سوزی بسیار خاصی رعایت شود، مناسب‌تر هستند.

سایر ویژگی‌ها و مزایای سیستم اعلام حریق ساختمان‌های آدرس‌پذیر عبارت‌اند از:

پانل کنترل پیچیده‌تر

پانل‌های آدرس‌پذیر انعطاف‌پذیرتر هستند و اجازه کنترل بیشتر بر روی سیستم اعلام حریق ساختمان را نسبت به سیستم اعلام حریق ساختمان‌های معمولی می‌دهند.

قابل‌اطمینان‌تر

تمام دستگاه‌های تشخیص حریق با استفاده از ماژول‌های جداسازی حلقه به پانل متصل می‌شوند. به‌این‌ترتیب، اگر مداری قطع شود یا آسیب دیگری رخ دهد، سیگنال‌ها همچنان می‌توانند به پانل برسند.

آلارم‌های بی‌دلیل کمتر

سیستم اعلام حریق ساختمان‌های آدرس‌پذیر می‌توانند جریان هوا را از طریق دستگاه‌های تشخیص دود نظارت کنند تا ذرات گردوغباری را که می‌توانند به طور کاذب دستگاه را فعال کنند بررسی کنند.

به‌طورکلی پانل‌های اعلام حریق برای ساختمان‌های با متراژ متوسط ​​تا بزرگ، آپارتمان‌های چندنفره و املاک تجاری توصیه می‌شود.

طبق قانون، ساختمان شما باید از نظر آتش‌سوزی نظارت شود اگر:

  • ساختمان شش طبقه یا بالاتر است
  • ظرفیت ساختمان بالغ بر 300 نفر می‌باشد
  • مواد قابل احتراق در داخل ساختمان وجود دارد
  • ساختمان دارای سیستم آبپاش است
  • مرجع آتش‌نشانی و سازمان‌های مرتبط نیاز به نظارت بر ساختمان دارد

حتی اگر طبق قانون ساختمان شما ملزم به نظارت نباشد، باز هم ایده خوبی است که یک سرویس نظارت پنل اعلام حریق را در نظر بگیرید. سیستم‌های اعلام حریق برای تشخیص آتش‌سوزی و خروج ایمن افراد از ساختمان طراحی شده‌اند، اما به طور خودکار با آتش‌نشانی ارتباط برقرار نمی‌کنند. بدون خدمات نظارتی، آتش‌نشانی از وضعیت اضطراری مطلع نخواهد شد، مگر اینکه شخصی در محل این کار را به‌خاطر بیاورد. داشتن یک سرویس مانیتورینگ تضمین می‌کند که در صورت فعال‌شدن سیستم اعلام حریق ساختمان، خدمات اضطراری اعزام خواهند شد.

انواع دتکتورهای اعلام حریق

دتکتورها به نام آشکارساز نیز در دنیای حریق شناخته می‌شوند و اصلی‌ترین بخش از این سیستم اجرایی به‌حساب می‌آیند.

در هسته یک سیستم اعلام حریق ساختمان، دستگاه‌های تشخیص حریق قرار دارند، از آشکارسازهای دود هوشمند پیچیده گرفته تا واحدهای شیشه شکستن دستی ساده، طیف گسترده‌ای از انواع مختلف وجود دارد، اما ما می‌توانیم آنها را به گروه‌هایی تقسیم کنیم که عبارت‌اند از:

  • آشکارسازهای حرارتی
  • آشکارسازهای دود
  • آشکارسازهای مونوکسید کربن
  • آشکارسازهای چند سنسوری
  • نقاط تماس دستی

این سیستم‌ها را می‌توان در بخش‌های مختلف ساختمان نصب کرد، یکی از مهم‌ترین مقوله‌ها در مورد قیمت سیستم اعلام حریق، مرتبط با همین آشکارسازها خواهد بود. قوانین استفاده از سیستم اعلام حریق نیز بسته به این که پروژه عمرانی در چه سطحی بهره‌برداری می‌شود متفاوت است.

انواع مختلف سیستم‌های اعلام حریق

دسته‌بندی‌های مختلفی برای سیستم اعلام حریق وجود دارد که معمول‌ترین آن، بر مبنای معماری طراحی خواهد بود. سیستم اعلام حریق می‌تواند از نوع پایه یا استاندارد، دارای پلتفرم آدرس‌پذیری و یا همین‌طور هوشمند باشد. نمونه‌های هوشمند تا مرحله بی‌سیم نیز ارتقا پیدا می‌کنند.

سیستم‌های اعلام حریق را می‌توان به چهار نوع اصلی تقسیم کرد.

– استاندارد

– آدرس‌پذیر

– هوشمند

– بی‌سیم

1. سیستم‌های اعلام حریق معمولی

در یک سیستم اعلام حریق ساختمان معمولی، از کابل‌کشی فیزیکی برای اتصال چندین نقطه تماس و آشکارسازها استفاده می‌شود که سیگنال‌ها از آن‌ها به واحد کنترل اصلی متصل می‌شوند. نقاط تماس و آشکارسازها در “مناطق” مرتب شده‌اند تا مکان‌یابی علت هشدار را ساده کنند، این هم برای آتش‌نشانی و هم برای مدیریت عمومی ساختمان مهم است.

هر منطقه در پانل کنترل اعلام حریق یا با یک چراغ نشانگر، یک نمایش متن یا در برخی موارد هر دو نشان داده می‌شود. منطقی است که هر چه بیشتر بتوانیم یک ساختمان را به مناطق تقسیم کنیم، مکان‌یابی ماشه هشدار دقیق‌تر خواهد بود.

2. سیستم‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر

اصل تشخیص یک سیستم آدرس‌پذیر مانند یک سیستم معمولی است با این تفاوت که به هر آشکارساز یک آدرس مجموعه‌داده می‌شود (معمولاً با استفاده از یک سوئیچ دیپ) و سپس کنترل پنل می‌تواند دقیقاً تعیین کند که کدام آشکارساز یا نقطه تماس زنگ را آغاز کرده است.

معمول است که حلقه با ماژول‌های جداسازی حلقه نصب شود تا حلقه برش داده شود تا اطمینان حاصل شود که یک اتصال کوتاه یا یک خطا تنها باعث ازبین‌رفتن قسمت کوچکی از سیستم می‌شود.

3. سیستم‌های اعلام حریق هوشمند

بااین‌حال، نوع بعدی سیستم اعلام حریق ساختمان هوشمند که یک سیستم اعلام حریق ساختمان هوشمند است، هر آشکارساز به طور مؤثر رایانه خود را ترکیب می‌کند که محیط اطراف خود را ارزیابی می‌کند و به کنترل پنل اطلاع می‌دهد که آیا آتش‌سوزی، خطا وجود دارد یا سر آشکارساز نیاز به تمیزکردن دارد.

سیستم‌های اساساً هوشمند بسیار پیچیده‌تر هستند و امکانات بسیار بیشتری را نسبت به سیستم‌های معمولی یا آدرس‌پذیر در بر می‌گیرند. هدف اصلی آنها کمک به جلوگیری از وقوع هشدارهای اشتباه است.

4. سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم

آخرین نوع سیستمی که در نظر خواهیم گرفت، سیستم اعلام حریق ساختمان بی‌سیم است. اینها یک جایگزین مؤثر برای سیستم‌های اعلام حریق سیمی سنتی برای همه کاربردها هستند. آنها از ارتباطات رادیویی ایمن و بدون مجوز برای اتصال سنسورها و دستگاه‌ها با کنترلرها استفاده می‌کنند. این یک مفهوم ساده است که مزایای منحصربه‌فرد بسیاری را ارائه می‌دهد و یک سیستم کاملاً هوشمند تشخیص آتش بدون نیاز به کابل‌کشی است.

هزینه راه‌اندازی سیستم اعلان حریق ساختمان

هزینه اجرا و راه‌اندازی سیستم اعلان حریق، همان‌طور که پیش‌ازاین هم عنوان شد، به برند سازنده، تأییدیه‌های دریافت شده، استانداردها و همین‌طور ویژگی‌های کلی و قابلیت‌ها بستگی دارد. در این مقاله به این مسئله اشاره شد که دسته‌بندی‌های مختلفی برای این سیستم‌ها در نظر گرفته شده که هرکدام از آن‌ها یک سری مزیت‌ها و معایب دارند.

به طبع سیستم اعلام حریق ساختمان هوشمند، قیمت بالاتری دارد و در مدل‌های مختلف عرضه می‌شوند، اما در مقابل، نسل‌های بی‌سیم نیز بالاترین هزینه را در بین تمامی نمونه‌های موجود دارند. نصب و راه‌اندازی آن‌ها نیز هزینه بر تر است. در نهایت این بستگی به هزینه، نوع پروژه و همین‌طور میزان اهمیت سیستم اعلام حریق در ساختمان دارد. در برخی ساختمان‌ها، سخت‌گیری‌های ویژه‌ای برای اجرای این پروتکل‌ها وجود خواهد داشت.

قوانین نصب سیستم اعلام حریق

بر مبنای قوانین بین‌الملل، دو بحث نصب شستی و همین‌طور آژیر اهمیت زیادی دارد. در مورد شستی باید گفت که لازم است ارتفاع 110 سانتی‌متر بوده و تا نرخ 140 سانتی‌متر به حداکثر مقدار برسد.

دستورالعمل و قوانین نصب سیستم اعلام حریق متفاوت است. بر مبنای بهره‌گیری از استاندارد NFPA-72 ضروری است که مساحت هر زون حداکثر 2000m2 بوده و در کنار این اصل، طول زون نیز دقیقاً مساوی با 3000m باشد. البته این استانداردها می‌تواند در برخی موارد و در پروسه‌های اجرایی متفاوت باشد. مثلاً ارتفاع نصب آژیرها در ساختمان‌ها باید حتماً 210 سانتی‌متر باشد. صدای آن نیز باید پرتابی مساوی با 65 دسی‌بل داشته باشد. در غیر این صورت میزان انتشار صوت مناسب نخواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *