اعلام حریق

اجرای سیستم اعلام حریق توسط تکنسین ⭐[خدمات + هزینه ها]

اجرای سیستم اعلام حریق توسط تکنسین (خدمات + هزینه‌ها)

اجرای سیستم اعلام حریق یک پیش‌نیاز مهم در ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری محسوب می‌شود. تجهیزات حریق در دسته‌بندی‌های مختلف از مدل‌های معمولی تا هوشمند و مبتنی بر اینترنت اشیا تقسیم‌بندی می‌شوند. در موارد اجرای سیستم اعلام حریق یکی از مهم‌ترین سؤالاتی که برای مشتریان مطرح می‌شود این است که هزینه طراحی دستگاه‌ها و سیستم‌های اعلام حریق چگونه خواهد بود؟ برای بررسی این موضوع، در ادامه با شما خواهیم بود و گذری خواهیم داشت بر مبانی قیمت‌گذاری اجرای سیستم اعلام حریق که با فاکتورهای مختلف مورد سنجش قرار می‌گیرد.

نصب سیستم اعلام حریق در چند مرحله، در ساختمان‌های مسکونی و غیرحساس و همین‌طور پروژه‌های خاص با هم متفاوت انجام می‌شود. بسیاری از ساختمان‌های تجاری و مسکونی در نهایت نیاز به دستگاه‌های پیچیده ندارند. اعلام حریق به‌راحتی دود، حرارت و همین‌طور انفعال گاز را تشخیص می‌دهد. نصب سیستم اعلام حریق در شرکت‌های تولیدی، کارگاه‌ها، مراکز حساس و… به‌مراتب سخت‌تر است و در نتیجه اجرای سیستم اعلام حریق در این مورد هزینه بالاتری دارد.

برای شروع بهتر است بدانید که استفاده از تجهیزات حریق و اجرای سیستم اعلام حریق یک مهم در ساختمان‌ها است.

طبق اعلام انجمن ملی حفاظت از آتش:

  • 355400 آتش‌سوزی ساختمان خانه بین سال‌های 2012 تا 2016 اتفاق افتاده است.
  • 2560 غیرنظامی بر اثر آتش‌سوزی در خانه جان خود را از دست دادند.
  • 11670 غیرنظامی بر اثر آتش‌سوزی زخمی شدند.
  • خسارت 6.5 میلیارد دلاری اموال در آتش‌سوزی به وجود آمد.
  • به طور متوسط ​​روزانه هفت نفر در آتش‌سوزی خانه‌ها جان خود را از دست می‌دهند.

تمام این موارد کافی است تا متوجه شوید که اجرای سیستم اعلام حریق و نصب آن تا چه حد اهمیت دارد. این کار باید به‌درستی انجام گردد. در غیر این صورت عملکرد صحیح نخواهد داشت.

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم‌های اعلام حریق یک گزارش هوشمند از آتش‌سوزی، علائم دود و نشتی گاز در ساختمان‌های مسکونی و تجاری تا اداری، کارگاهی و شرکت‌ها خواهند بود.

سیستم اعلام حریق سنتی شامل چندین نوع دستگاه است که هرکدام نقش خاصی در عملکرد سیستم دارند تا افراد را شناسایی کرده و در صورت وقوع آتش‌سوزی، دود، مونوکسید کربن یا هر شرایط اضطراری دیگر از طریق دستگاه‌های دیداری و شنیداری فرسوده شوند. این نوع دزدگیر می‌تواند به طور خودکار از آشکارساز گرما و دود فعال شود و می‌تواند توسط اعلام حریق دستی مانند نقطه کانونی دستی یا ایستگاه ورودی فعال شود. در مورد آشکارسازها در ادامه بیشترت توضیح خواهیم داد.

هشدارها می‌توانند به‌صورت یک زنگ ساده باشند. بوق یا بلندگوی دیواری نیز می‌توانند برای بلندگوهایی که در واقع زنگ هشدار را به صدا در می‌آورند، صدای بلندی باشند و یک پیام تخلیه صوتی اضافه کنند که به‌عنوان‌مثال به افراد در مورداستفاده از آسانسور هشدار می‌دهد. مسئله مهم در مورد اجرای سیستم اعلام حریق این است که حتماً توسط یک تکنسین مجرب و زیر نظر یک شرکت معتبر پیاده‌سازی شود.

هزینه نصب و اجرای اعلام حریق

هزینه اجرا به عوامل مختلفی بستگی دارد و در حال حاضر و در سال 1401 بر اساس نصب و پرداخت‌های انجام شده، رویه قیمت‌گذاری بر مبنای میزان حساسیت و… مشخص می‌گردد. در مرحله اول لازم است که یک فرم توسط شما پر شود. درصورتی‌که کارفرمای پروژه هستید، فرم مرتبط با مجری شرکت آتش‌نشانی یا فرم تعویض آن را امضا می‌کنید.

در وهله بعدی، کارشناس و مشاور با استفاده از یک سری فهرست‌های از پیش تعیین شده بر مبنای NFPA برای تجهیزات موردنیاز یک برآورد کاملاً دقیق خواهند داشت. پس از آن لازم است که طبق این فهرست، استانداردها مورد سنجش قرار گرفته و تجهیزات لیست شوند.

قیمت تجهیزات اعلام و اطفای حریق نیز با هم متفاوت است. برخی هوشمند و برخی مدل‌های ساده هستند.

مجتمع‌های مسکونی

مجتمع‌های مسکونی نیاز به ساده‌ترین تجهیزات و اجرای سیستم اعلام حریق را خواهند داشت. این کار توسط تکنسین انجام می‌گردد. درصورتی‌که مایل به اجرای آن با هزینه کم هستید، باید به این مسئله دقت کنید که برخی مراکز اصلاً مجوزهای لازم در این حوزه را نخواهند داشت. گزینه مناسب برای شما برندهایی مانند زیتکس و سایان هستند. این شرکت‌ها هم کیفیت خوبی دارند و هم مورد تأیید استانداردهای آتش‌نشانی هستند. قیمت اجرای سیستم اعلام حریق در ساختمان‌های مسکونی و آپارتمان‌ها به‌صورت توافقی و بر مبنای دستمزد تکنسین و متخصص در نظر گرفته می‌شود.

مجتمع‌های کارگاهی، حساس و تجاری

به طبع در مجتمع‌های تجاری، اداری و حساس و پروژه‌های عمرانی کارگاهی و… عموماً خطر بیشتر است. چون به‌هرحال نظارت هم آن‌طور که بایدوشاید نیست. در پروژه اجرای سیستم اعلام حریق برای مراکز حساس، مسئله اصلی قیمت است. تجهیزات زیادی ممکن است در یک کارگاه، شرکت و یا کارخانه مورداستفاده قرار بگیرند که هرکدام به نوبه خودشان به‌شدت خطرساز خواهند بود.

انواع دتکتور سیستم اعلام حریق

اجرای سیستم اعلام حریق علاوه بر هزینه و اجرت نصب و دستمزد تکنسین، هزینه‌های تجهیزات هم خواهد داشت. اصلی‌ترین تجهیزات مورداستفاده، سنسورهایی هستند که تحت عنوان آشکارساز یا دتکتور یا در بازار ایران دکتور نیز شناخته می‌شوند. مهم‌ترین مشخصه و ویژگی در مورد این تجهیزات این است که از نظر نوع عملکرد کاملاً با هم متفاوت هستند. این تفاوت حتی روی مسئله قیمت هم تأثیر می‌گذارد.

درصورتی‌که قصد نصب سیستم اعلام حریق بخصوص در بازار ایران را دارید. بهتر است که در مورد این دستگاه‌ها اطلاعات لازم را کسب کرده و بی‌گدار به آب نزنید.

دتکتورهای دود

دتکتورهای دود از دود و نرخ دی‌اکسیدکربن، اکسیژن و آلاینده‌های موجود در هوا برای تشخیص سریع آتش‌سوزی استفاده می‌کنند. سه زیردسته از دتکتورهای دود وجود دارد:

آلارم فوتوالکتریک: یکی از نمونه‌های پایه هستند که در بازار مورداستفاده قرار می‌گیرند و مشخصه‌های نسبتاً استانداردی دارند. این آلارم‌ها از سنسور فوتوالکتریک استفاده می‌کنند، به این معنی که از یک پرتو نور برای تشخیص دود استفاده می‌کند. هنگامی که ذرات دود از پرتو عبور می‌کنند، سنسور خاموش می‌شود.

آلارم‌های یونیزاسیون: آلارم‌هایی هستند که از مقدار کمی مواد رادیواکتیو برای حفظ جریان الکتریکی بین دو الکترود استفاده می‌کنند. هنگامی که دود وارد آلارم‌ها می‌شود، یونیزاسیون را قطع می‌کند و در نتیجه آلارم خاموش می‌شود. (باید توجه داشته باشید که گاهی اوقات با آلارم‌های یونیزاسیون، آلارم‌های کاذب می‌توانند توسط مواردی مانند رطوبت ایجاد شوند.)

آلارم‌های ترکیبی: این نوع آلارم‌ها از هر دو فناوری موردبحث در بالا به‌صورت پشت‌سرهم استفاده می‌کنند، بنابراین می‌توان آتش‌سوزی باانرژی کم و بالا را شناسایی کرد.

دتکتورهای حرارتی

همان‌طور که از نام آن پیداست، دتکتورهای حرارتی زمانی فعال می‌شوند که گرمای آتش باعث افزایش دمای اطراف آشکارساز شده و زنگ هشدار را به صدا درمی‌آورد. آنها اغلب در مناطقی با دمای محیط بسیار ثابت نصب می‌شوند، زیرا تغییرات مکرر دما می‌تواند باعث ایجاد آلارم کاذب شود.

دتکتورهای شعله

حسگرهای تشخیص شعله برای پاسخ به حضور شعله یا آتش یا محصول جانبی آتش طراحی شده‌اند. سه نوع آشکارساز شعله وجود دارد:

دتکتورهای نوری

این دستگاه‌های تشخیص از حسگرهای نوری برای تشخیص وجود شعله استفاده می‌کنند.

دتکتورهای UV

شعله‌ها در لحظه اشتعال، تشعشعات UV را منتشر می‌کنند که همان چیزی است که دتکتورهای شعله UV را فعال می‌کند – این روش به آن‌ها اجازه می‌دهد شعله‌ها را در عرض چهار میلی‌ثانیه تشخیص دهند. برخی از دتکتورهای UV به دلیل پتانسیل ایجاد محرک‌های تصادفی از مواردی مانند رعدوبرق، تأخیر سه‌ثانیه‌ای را در خود جای می‌دهند.

دتکتورهای IR (مادون‌قرمز)

دتکتورهای IR از دوربین‌های تصویربرداری حرارتی برای نظارت بر طیف مادون‌قرمز استفاده می‌کنند و زمانی که الگوهای خاصی را تشخیص می‌دهند که گازهای داغ مانند دی‌اکسیدکربن در اثر آتش‌سوزی تولید می‌شوند، زنگ هشدار را ایجاد می‌کنند. زمان معمول هشدار برای دتکتورهای IR 3-5 ثانیه است.

به‌طورکلی بر اساس جدول پیشنهادی که برای سیستم‌های کشف و اعلام حریق ساختمان‌های مسکونی در سال 1401 شمسی در نظر گرفته شده است،

  • در سیستم‌های متعارف: نصب اختیاری، تا 16 واحد آژیر از نوع عمومی نیاز و 17 تا 19 واحد آژیر از نوع مستقل نیاز است.
  • در سیستم‌های آدرس‌پذیر: نیز نصب اختیاری خواهد بود. در پروژه‌هایی با 20 واحد و بالاتر اجباری است.

معیارهای زیادی نیز در مورد اجرا وجود دارد که شامل: کاشف‌ها و دتکتورهای دودی و حرارتی می‌شود. این دستگاه‌ها باید به‌درستی نصب شوند. معیار طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق در ساختمان‌ها، جمعیت، واحدها و متراژ و صدالبته نوع کاربری ساختمان‌ها است. در پارکینگ‌ها، محوطه استخرها، موتورخانه‌های اصلی، سالن‌های اجتماعات و… نیاز به نصب و اجرای فلاشرهایی خواهد بود. علاوه بر توضیحات مذکور، اجرای سیستم اعلام حریق توسط تکنسین باید زیر نظر سازمان آتش‌نشانی کل کشور و بر اساس استانداردهای جهانی صورت پذیرد.

در نهایت: قیمت اجرای سیستم اعلام حریق چگونه محاسبه می‌شود؟

اگر به‌عنوان فاکتور نهایی، به دنبال یک پاسخ حدودی هستید باید بگوییم که قیمت بر اساس توضیحاتی که ذکر شد سنجش و بررسی می‌گردد.

این می‌تواند وابسته به:

  • نوع ساختمان، نوع کاربری
  • متراژ ساختمان، تعداد واحدها و…
  • نوع سیستم و تجهیزات مورداستفاده
  • استاندارد بودن انواع سیستم‌ها
  • هوشمند بودن اجرای سیستم اعلام حریق

متفاوت باشد. در جدول زیر، عوامل تأثیرگذار بر قیمت و هزینه اجرای سیستم اعلام حریق توسط تکنسین را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

تجهیزات مورداستفاده

نوع کاربری و مشخصات ساختمان

عملیات تکمیلی

نصب سیستم اعلام حریق

نوع محیط کاربری تجاری یا مسکونی

پشتیبانی و خدمات پس از فروش

دستگاه دکتور

متراژ ساختمان

نصب سنسورهای اضافه

کابل‌کشی‌ها

تعداد طبقات

استفاده از سنسورهای ایرانی و خارجی

پیاده‌سازی سیستم بی‌سیم

استاندارد مورداستفاده

تکمیلی: اطفای حریق

به یاد داشته باشید که نصب و اجرای سیستم اعلام حریق درصورتی‌که طبق علائم پیشنهادی و استانداردها صورت نگیرد، اجازه بهره‌برداری نخواهد داشت. در واقع تأییدیه‌های لازم برای این مراکز صادر نمی‌گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *