سیستم اطفای حریق هوشمند چیست؟ (نصب و اجرا)
سیستم اطفای حریق هوشمند یک پلتفرم فوقالعاده کارآمد است که میتواند در خانه و محل کار شما، نقش ایمنکننده را ایفا کند. در این تجهیزات از آشکارسازها و همینطور دستگاههای انتقال سیالات استفاده میشود. قابلیت مهم این تجهیزات این است که بهصورت BMS اجرا شده، به تاچ پنل و سناریوهای خانه هوشمند شما متصل شده و در شرایط ایدهآل بهترین عملکرد را در صورت نصب صحیح خواهد داشت.
سیستم اطفای حریق هوشمند در مدلهای متعارف و یکمرحلهای دستهبندی میشوند.
- سیستم اطفای حریق هوشمند متعارف در واقع بهعنوان یک واحد کلی شناخته میشود. البته نمیتواند محل دقیق فعالسازی را تشخیص داده و در آن از شستیهایی استفاده شده است که به پنل کنترل آدرس متصل شدهاند. در این صورت و در زمان وقوع آتشسوزی، حتی میتوانند آن را خاموش کنند.
- سیستم اطفای حریق هوشمند یکمرحلهای با فعالشدن سنسور به همه افراد خانه هشدار خواهد داد. در حال حاضر نمونه دومرحلهای نیز طراحی شده است که نخست به افرادی که میتوانند دستگاه حریق و خاموشکردن را فعال کنند اطلاع داده و سپس اطلاعرسانی عمومی صورت میپذیرد.
نحوه کارکرد سیستم اطفای حریق هوشمند
بهطورکلی سیستم اطفای حریق هوشمند دارای سه عملکرد مهم خواهد بود که البته بسته به نوع آن، میتواند در برخی موارد متفاوت باشد.
در درجه اول:
آژیر خطر در صورت ایجاد حریق به صدا درمیآید. این دستگاهها در بخشهای مختلف خانه شما قابلنصب هستند و سروصدای بلندی ایجاد میکنند. حتی در دنیای خانه هوشمند امروزی، میتوانید آنها را به دیوایسهای وایفای و در نهایت موبایل و تبلت خود هم متصل کنید.
رکن بعدی: قطع شیر گاز خواهد بود. به جهت جلوگیری از جریان حریق و گستردهتر شدن آن، قطع کردن شیر گاز و همینطور برق از جمله ملزومات است. در این تجهیزات و بخصوص در سیستم اطفای حریق هوشمند، از باتریهای پشتیبان استفاده میشود.
بهرهگیری از امکان BMS نیز قابلیت کلیدی و مهم دیگری است که امکان مدیریت بهتر خطر و حادثه را میدهد. یعنی میتوانید تعیین کنید که در صورت بروز حادثه و در دسترس نبودن شما، یک تماس برقرار گردد و بروز حادثه به کاربر اطلاع داده شود.
بخش مهم دیگر، امکان خاموشکردن آتش است. دستگاههایی که بهصورت سنسور در نواحی مختلف نصب میشوند، میتوانند آتش و دود را تشخیص دهند و در زمان مقرر، آب را بر سطح آتش میریزند و آن را خاموش میکنند.
با توسعه مداوم فضای بزرگ، جلوگیری از آتشسوزی ساختمان فضای بزرگ نیز به طور فزایندهای مهم است، اما سیستم اطفا حریق سنتی نمیتواند الزامات اطفا حریق فضای بزرگ داخلی را برآورده کند. یک سیستم اطفا حریق هوشمند فضای داخلی بزرگ که با استفاده از میکرو کامپیوترها اجرا میشود را تا چندبرابر سهلتر میکند.
راهنمای خرید اطفای حریق هوشمند
سیستم اطفای حریق هوشمند مزیتهای زیادی دارد از جمله:
- امکان اتصال به دیگر سیستمهای امنیتی، خانه هوشمند و محل کار هوشمند را دارد.
- هزینه نگهداری و تعمیرات آن کم و ناچیز است.
- بهراحتی احتمال آتشسوزی، دود و همینطور آسیبهای ناشی را کنترل میکند.
- خطای انسانی به کمترین حد خود میرسد.
- مانیتورینگ ساختمان بهصورت شبانهروزی روی آن انجام میشود.
- به جهت تهیه گزارشها مرتبط با بیمه ساختمانها و… بسیار کاربردی است.
درصورتیکه قصد خرید تجهیزات سیستم اطفای حریق هوشمند را دارید،
- برند سازنده و لیبل تولیدکننده تجهیزات
- نحوه نصب و اجرای سیستم اطفای حریق هوشمند
- اجزای تشکیلدهنده سیستم اطفای حریق هوشمند
ارکان مهمی هستند که باید نسبت به آنها حساس باشید.
قیمت تجهیزات سیستم اطفای حریق هوشمند
قیمت تجهیزات اطفای حریق هوشمند بسته به برند سازنده، تعداد، قابلیتها، سنسورها و همینطور نوع کاربری متفاوت است. عموماً از تجهیزات تشخیص حریق، اعلام حریق و کور کردن حریق استفاده میشود. همینطور یک کنترل پنل یا تاچ پنل مرکزی نیز برای مدیریت تمامی این سنسورها و ابزارها نیاز خواهد بود. این تجهیزات توسط برندهای اروپایی، چینی و آسیایی عرضه میشوند. همینطور بسته به محل وقوع آتش، نوع کاربری ساختمان و… امکان خرید تجهیزات باقیمتهای متفاوت وجود دارد.
دتکتور نور و گرما از جمله مهمترین تجهیزاتی هستند که در بازار عرضه میشوند.
نحوه نصب سیستم حریق هوشمند
نصب سیستم حریق هوشمند یک پروسه نسبتاً تخصصی و طولانی است که باید توسط تکنسینهای مورد تأیید شرکتهای فعال در این حوزه انجام گردد. عموماً لازم است که:
- دستگاهها و سنسورها، نظیر دتکتورها و… نصب شوند.
- پنلهای اعلام حریق راهاندازی گردند.
- تابلوی کنترل مرکزی نصب گردد.
- قسمتهای مختلف تابلو مورد بررسی قرار گرفته و اصالت و سلامت آن چک شود.
- آژیرها، چراغهای نشانگر که بهعنوان سر درب نیز شناخته میشوند بهدرستی نصب شوند.
- در راهروها، پاگردها و همینطور بالای دربها و اتاقها ابزارآلات لازم نصب گردد.
- شستی اعلام حریق هوشمند اجرا شود.
- کابلکشی و تجهیزات تکمیلی نیز بهصورت کاملاً صحیح نصب شوند.
هزینه نصب و اجرا اطفای حریق هوشمند
بهطورکلی هزینه نصب وابسته به تعداد سنسورهای مورداستفاده، نوع سنسورها، محل نصب آنها، نحوه ترکیب سناریوهای خانه هوشمند و… متفاوت است. نصب اعلام حریق هوشمند بر اساس تجهیزات، نوع ارتباط، بیسیم و یا با سیم بودن متفاوت است. محل نصب اعلام حریق، فاصله شستی تا اعلام حریق، استانداردهای مورداستفاده در سیمکشی از جمله ارکانی هستند که در این مورد باید به آنها دقت داشت.
نصب تابلوی مرکزی سیستم اطفای حریق هوشمند هم حساسیت خاص خود را دارد. منبع تغذیه، بردهای الکترونیکی، ترمینالهای اتصال و نشانگرها باید بهدرستی اجرا شوند. از دتکتورها برای تشخیص حریق در سیستم اطفای حریق هوشمند استفاده میشود. البته نیاز به تجهیزات خاص خواهد بود که در هنگام وقوع حادثه، اطلاعات لازم بهصورت سمعی و بصری در اختیار کاربران و حاضرین ساختمان قرار گیرد.