سیستم اطفا حریق سقفی چیست؟
بروز حوادثی همچون آتش سوزی در ساختمانها، معمولا یکی از تلخ ترین حوادثی است که ممکن است یک خانواده تجربه کند. جدای از خسارات مالی، آتش سوزی یکی از حوادثی است که ضررهای جانی گسترده ای را نیز به همراه خواهد داشت. در سالهای اخیر، تجهیزات متنوعی برای جلوگیری از آتش سوزی و کنترل آن وارد بازار شده است.
جهت دریافت لیست قیمت و خدمات سیستم اطفا حریق
تماس بگیرید …..02126808824
سیستمهای مقابله با آتش سوزی، به دو دسته اعلام حریق و اطفای حریق تقسیم میشوند. سیستم اعلام حریق، با تشخیص زودهنگام آتش سوزی، زمینه کنترل را فراهم کرده و سیستم اطفای حریق، با شروع آتش سوزی به صورت خودکار، آن را خاموش میکند. انواع مختلفی از سیستمهای اطفای حریق وجود دارد که از پرکاربردترین آنها میتوان به سیستم اطفای حریق سقفی اشاره کرد.
سیستم اطفای حریق چیست؟
وظیفه اصلی اسن سیستمها، خاموش کردن آتش موجود است. بنابراین فعالیت آنها، با شروع آتش سوزی میباشد. ممکن است تشخیص آتش در این سیستمها به صورت خودکار و توسط یک سیستم اعلام حریق انجام شود و یا به صورت دستی فعال شوند.
دو نوع گسترده ای از این سیستمهای اطفای حریق وجود دارند که به آن اشاره میکنیم:
نوع اول کپسولهای آتش نشانی سقفی
این خاموش کنندهها معمولا حاوی گاز FE-36 یا HFC-236fa سازگار با محیط زیست به عنوان یک عامل خاموش کننده هستند که به صورت مایع ذخیره میشود و به شکل گاز تخلیه میشود. مناطقی که تردد انسان در آنها کمتر است مانند انبارهای ذخیره سازی، اتاقهای سرور، اتاقهای فناوری اطلاعات و… به تشخیص زودهنگام آتشسوزی و کنترل آن برای جلوگیری از خسارات بیشتر نیاز است. در صورت وقوع آتشسوزی در چنین مکانهایی، به خاموشکنندههای خودکار نیاز است.
این خاموش کنندهها از نظر زیست محیطی ایمن هستند، هیچ اثری از خود باقی نمیگذارند و برای حفاظت از تاسیساتی که در آن تابلوهای برق یا تجهیزات الکترونیکی نصب شده اند، در نظر گرفته شده است. خاموش کنندههای عامل تمیز با اثر خفه کننده آتش را خاموش میکنند. از آنجایی که مواد خاموش کننده جریان الکتریکی را به کاربر منتقل نمیکند، در آتش سوزیهای الکتریکی بسیار موثر هستند.
از کاربردهای این خاموش کنندهها میتوان به اتاقهای تابلو برق و سرور، اتاق کامپیوتر، اتاق سوئیچ و مخابرات، فضای ذخیره سازی دادهها و اتاقهای ذخیره سازی آثار هنری اشاره کرد.
خاموش کنندههای گازی ممکن است به صورت گاز CO2 نیز باشند. مکانیزم عملکرد این نوع خاموش کنندهها، کاهش اکسیژن در آتش سوزی و خاموش کردن آتش از این طریق است.
نوع دوم سیستمهای آبپاش یا اسپرینکلر
اسپرینکلرها که به آنها آبفشان نیز گفته میشود، قدیمیترین سیستمهای اطفای حریق سقفی هستند که در مناطق مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها متصل به لوله کشی آب تحت فشار هستند که آتش را از طریق آب خاموش میکنند. به همین علت ممکن است برای اتاقهای سرور و مکانهای دارای برق، و همچنین آتش سوزیهای کلاس C، D و K زیاد مناسب نیستند. تشخیص حس در این سیستمها نیز به صورت خودکار انجام میشود و با بالا رفتن دما تا حد مشخصی، سیستمها معالی میشوند. در برخی از این سیستمها، در ابتدای مسیر لولهها، هوای فشرده جریان دارد تا از پاشش اشتباه آب جلوگیری کرده و بتوان پیش از آب پاشی، آن را متوقف کرد.
نکات مهم برای استفاده از سیستم اطفای حریق سقفی
برای استفاده از این سیستمها، لازم است نکاتی را توجه کنید. مهمترین نکته نوع سیستم اطفای حریقی است که برای محل مد نظر خود انتخاب میکنید. اما جز این، نکات دیگری نیز وجود دارد که رعایت آنها، منجر به تجربه بهتر و خسارات کمتر خواهد شد. برخی از نکات مهمی که لازم است برای استفاده از سیستم اطفای حریق سقفی بدانید به صورت زیر است:
چه تعداد دستگاه اطفای حریق سقفی باید نصب شود؟
کپسولهای اطفای حریق یا اسپرینکلرها باید در سراسر محل مد نظر قرار داشته باشند و به راحتی در دسترس باشند. انتخاب و نصب این دستگاهها، به مکان و درصد احتمال رخداد اتفاق بستگی دارد. فاصله قرارگیری عمومی طبق کلاس آتش طبق استاندارد IS 2190 برای کلاسهای آتش سوزی A، B و C، در فواصل 15 متری از یکدیگر و برای کلاس D، F یا K، در فواصل 10 متری از یکدیگر است.
خطرات آتش سوزی در یک کارخانه چیست؟
مهمترین مکانهایی که باید از سیستم اطفای حریق مطمئن و گسترده استفاده شود، محیطهای صنعتی و کارخانهها هستند.
در این مکانها، مایعات قابل اشتعال، حلالها و گازها، مواد زائد، مواد قابل احتراق، مواد شیمیایی اکسید کننده، مواد پیروتکنیک، جرقه، کورههای داغ، فنهای استخراج کننده، منابع حرارتی معمولی مانند HVAC و رادیاتورها، حرارت اصطکاک و استاتیک ناشی از ماشین آلات، خطرات الکتریکی ناشی از سیمهای در دسترس، تجهیزات و ماشین آلات الکتریکی معیوب، فعالیتهایی مانند جوشکاری و سنگ زنی و هر چیزی که شامل فلزات مذاب و غیره باشد از خطرات آتش سوزی شناسایی شده در یک محیط صنعتی هستند که باید محافظت لازم از آنها انجام شود.
خطرات آتش سوزی در یک دفتر چیست؟
ممکن است فکر کنید که دفتر یا منزل شما عاری از مواد قابل احتراق است زیرا روغن، گاز یا شعله در آن قسمت وجود ندارد. اما لازم است بدانید هنوز خطراتی در هر ساختمان تجاری وجود دارد که ممکن است باعث آتش سوزی باشد. کاغذ، مبلمان چوبی، پلاستیک، دستمال کاغذی، مایعات پاک کننده و حتی گرد و غبار هم میتوانند آتش بگیرند. خطرات الکتریکی مانند سیمها، مدارهای اضافه بار، تجهیزات الکتریکی معیوب و مواد قابل احتراق محافظت نشده از خطرات مهم آتش سوزی در دفاتر هستند.
چه تجهیزات ایمنی آتش نشانی باید در محل خود داشته باشم؟
عملی ترین تجهیزات ایمنی آتش نشانی مورد نیاز کپسول آتش نشانی است. تجهیزات کپسول آتش نشانی باید به راحتی قابل شناسایی، کاملا قابل مشاهده، به راحتی در دسترس، به اندازه کافی شارژ شده و به طور منظم بازرسی شوند. این کپسولها میتوانند به صورت سیستم اطفای حریق سقفی و خودکار باشند یا دستی باشند.
بازرسی ایمنی آتش نشانی
بازرسی ایمنی توسط متخصص آتش نشانی انجام میشود. در این بازرسیها، میزان خطر در محل مد نظر شما را بررسی میکند، کلاسهای آتش سوزی محتمل تر را معرفی کرده و روش مناسب برای اطفای حریق در آن محل را معرفی میکند. این کار میتواند توسط فرد متخصص در این زمینه نیز انجام شود.
لازم است پیش از خرید و استفاده از هر دستگاهی، مکان هدف را آنالیز و بررسی کنید.
نصب دستگاه توسط چه کسی انجام میشود؟
نصب دستگاههای اطفای حریق، فرایندی کاملا تخصصی بوده و هرگز نمیتوان آن را شخصا انجام داد. استانداردهایی برای استفاده از این دستگاهها وجود دارد که با عدم رعایت این استانداردها، نه تنها دستگاه مزیتی برای شما نخواهد داشت بلکه ممکن است باعث شدت خسارات نیز شود. بنابراین حتما از متخصصین این حوزه برای انتخاب و نصب دستگاه کمک بگیرید.
نصب سیستم اطفای حریق سقفی
ابتدا لازم است خانه را بازرسی کنید و محل مناسبی برای خاموش کننده پیدا کنید. محلی را پیدا کنید که به راحتی قابل دسترسی باشد و توسط تجهیزات، پوششها و یا اشیاء دیگر مسدود نشده باشد. به دنبال نقطه ای نزدیک درب بیرونی باشید تا راه فراری داشته باشید. آشپزخانهها، گاراژها و کارگاهها مکانهای رایج برای نصب کپسولهای آتش نشانی هستند. سیستم را در تمامی طبقات منزل اجرا کنید.
لازم است تا اندازه و حجم دستگاه را با مشورت متخصص انتخاب کنید. بسته به اینکه در چه مکانی از دستگاه استفاده میکنید و چقدر در معرض خطر آتش سوزی قرار دارید، انتخاب دستگاه متفاوت خواهد بود. انتخاب دستگاه به میزان تحمل وزن، توسط سقف ساختمان نیز بستگی دارد.
با دستورالعملهای نصب مانند براکتهای نصب که سازنده کپسول آتش نشانی ارائه میکند، آشنا شوید. نوع براکتها با توجه به اندازه، نوع و شکل خاموش کننده متفاوت است. دو نوع متداول پایه شامل قلابهای دیواری و براکتهای فلزی است. معمولا هنگام فروش دستگاه، نحوه نصب و دستورالعملهای خاص آن در اختیار خریدار قرار میگیرد که حاوی موارد ایمنی مهم است
محل آویزان کردن دستگاه را محکم کنید و مطمئن شوید که دستگاه به صورت ایمن نصب شده است.
در صورتی که نیاز به لوله کشی و موارد دیگر وجود دارد، این بخشها را انجام داده و از صحیح بودن عملکرد دستگاه مطمئن شوید.
برای کسب اطلاعات بیش تر در مورد سیستم اعلام حریق سقفی می توانید با کارشناسان بازرگانی سایت کارن در تماس باشید.