پیاده سازی سیستم هوشمند ساختمان
یکی از نیازهای افراد هر جامعه ای، داشتن رفاه و آرامش در سایه امنیت است. این روزها با پیشرفت تکنولوژی و دانش و فناوری های گوناگون، مهندسان و دانشمندان توانستند سیستم هایی هوشمند را برای خانه ها و ساختمان ها طراحی کنند که از آن با نام خانه هوشمند یاد می شود.
این سیستم، اهدافی خاص را در جهت افزایش امنیت و راحتی افراد ساکن در آن دنبال می کند که به کمک آن می توان قابلیت های مضاعفی را تجربه کرد. برای مثال می توان از راه دور و بدون حضور خود، روشنایی ساختمان را کنترل کرد یا رفت و آمد افراد را به خانه یا ساختمان تحت کنترل داشت. از این رو، قصد داریم نحوه و چگونگی نصب سیستم هوشمند ساختمان را به شما آموزش دهیم.
سیستم هوشمند ساختمان
سیستم های هوشمند ساختمان با ورود خود به دنیا ساختمان سازی، انقلابی عظیم را پی ریزی کردند. در حقیقت این سیستم توانایی کنترل کامل خانه و ساختمان را در اختیار کاربر مالک قرار میدهد تا بتواند بدون نیاز به فعالیت مستقیم، بخش های مختلف خانه را از جمله سیستم های سرمایشی و گرمایشی کنترل کند. طبق پیش بینی ها نیز این سیستم های هوشمند کاملا موفق ظاهر شدند و مورد استقبال مردم سراسر جهان قرار گرفتند.
اما تجهیزات خانه هوشمند چیست؟
این سیستم ها به طور کلی تشکیل شده از یک هسته مرکزی است که فرمان های مختلف را به بخش های گوناگون انتقال می دهد تا انجام آن به طور خودکار صورت پذیرد. بنابراین مهمترین بخش این سیستم، هسته مرکزی آن است. چرا که راه ارتباطی با سایر بخش های هوشمند داخل خانه یا ساختمان محسوب می شود. دیگر مواردی که در سیستمهای هوشمند ساختمان به کار می رود، شامل سنسورهای مختلف، ترموستات ها، تجهیزات امنیتی، دوربین های مداربسته، رله و… می شود.
تاریخچه سیستم های هوشمند ساختمان
برای رسیدن به پاسخ این سوال که چگونه خانه هوشمند بسازیم؟ ایده های اولیه ای در سال ۲۰۰۵ زده شد. در این سال شرکتی توانست یک تکنولوژی را ارائه دهد که در آن سیستم برق کشی الکتریکی با سیگنال هایی بیسیم ترکیب شود. این فناوری، اولین گام به سوی تکمیل تر شدن سیستم های هوشمند خانه بود. چند سال بعد شرکت دیگری توانست ترموستات های هوشمند خود را که برای خانه و ساختمان طراحی شده بود، وارد بازار کند. همچنین این شرکت موفق شد حسگرها یا سنسورهایی حساس به گاز مونوکسیدکربن و دودهای ناشی از آتش سوزی را طراحی و وارد بازار کند.
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن فناوری های جدید، شاهد تغییرات و بروزرسانی های متعددی در وسیله ها و تجهیزات اطرافمان هستیم. سیستم های هوشمند نیز هر روز در حال تغییر و بروز شدن هستند. بنابراین در آینده نیز قطعاً شاهد امکانات و قابلیت های بیشتری در این سیستم خواهیم بود.
نکات مهم برای نصب سیستم هوشمند
برای نصب سیستم هوشمند در خانه و ساختمان، باید به خوبی با مفاهیم مهم در BMS آشنا شوید. از آن جایی که نصب آن و ایجاد هماهنگی بین اجزای سیستم، بسیار تخصصی است، باید به مهارت های مختلفی مسلط شوید تا بتوانید به خوبی یک سیستم یکپارچه را ایجاد کنید. برای مسلط شدن به این مهارت ها نیاز به مربیان و افرادی متخصص دارید تا بتوانند کاملاً چم و خم کار را به شما آموزش دهند.
مشخصاً یک خانه هوشمند شامل تجهیزات مختلفی است که باید به یکدیگر مرتبط شوند و از قبل برای نحوه فعالیت و عملکردشان برنامه نویسی شوند. شیوه نصب هر یک از آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. در ساختمان های هوشمند به تعداد بیشمار کلید، ماژول، سنسور و … به کار رفته است که عملکرد هر یک از آنها بسیار حیاتی و مهم تلقی می شود. در نتیجه اگر به خوبی سوار نشوند، ممکن است اختلالی گسترده را در سیستم پدید آورند. به همین دلیل، برای نصب این سیستم باید با فنون مختلف آشنایی داشته باشید.
از آن جایی که این سیستم، بسیار پیچیده است، یک اشتباه کوچک میتواند خسارتی جبران ناپذیر را به مالک و ساختمان تحمیل کند. برای آموزش، در اولین قدم باید به خوبی به مباحثی مانند اصول سیم کشی، تجهیزات بی سیم، اتصال و ایمن سازی مسلط و متخصص شوید تا بتوانید یک سیستم بی نقص را ایجاد کنید. برای مسلط شدن خود روی این مباحث باید به صورت استاندارد و اصولی شروع به یادگیری از سوی استادان و متخصصینی حرفه ای کنید.
نحوه نصب سیستم هوشمند ساختمان
هوشمند سازی ساختمان یا خانه یا محل کار خود، با تجهیز کردن این مکانها به یک مجموعه سیستم همراه است. برای نصب این سیستم می بایست به خوبی با مفاهیم و مباحث Building Management Systeme یا به اختصار BMS، آشنا شوید. BMS در حقیقت مجموعه ای از نرم افزارها و سخت افزارها است که به منظور کنترل و مانیتورینگ بخشهای مهم ساختمان و خانه طراحی شده است.
برای شروع نصب سیستم هوشمند روی ساختمان یا خانه، باید به خوبی با انواع سیم کشی هوشمند و برق هوشمند آشنا شوید تا بتوانید آن را اجرا کنید. دانش کافی و توانایی پیاده سازی سیم کشی و برق هوشمند بسیار مهم و حیاتی است. چرا که تجهیزات هوشمندی که در سیستم به کار می روند، الکتریکی و کاملاً وابسته به برق هستند.
دانستید که برای اجرای درست سیستم هوشمند، نیاز است که تمامی بخش ها و تجهیزات با هسته مرکزی ارتباط داشته باشند. بنابراین مهم است که هماهنگی مناسبی در اجزای سیستم هوشمند صورت بگیرد. در قدم اول، باید هماهنگی سیستم روشنایی هوشمند، سیستم سرمایش و گرمایش، پرده برقی و غیره انجام شود. این مرحله از ابتدایی ترین بخش های حرفه BMS به حساب می آید.
از دیگر قابلیت هایی که در نصب سیستم هوشمند ساختمان به کار می رود، ایجاد کلید های هوشمند برای کولرها، پرده ها و زنگ درب خانه است. این تجهیزات مهمترین اجزای سیستم هوشمند خانه هستند.
نصب تجهیزات سیستم هوشمند
عملکرد درست یک سیستم هوشمند، مستلزم عملکرد صحیح تمامی اجزا و همچنین ارتباط و هماهنگی مناسبشان با یکدیگر است. در نتیجه حتی اگر یک بخش مشکلی پیدا کند، در روند صحیح عملکرد سیستم اختلال ایجاد خواهد کرد. بنابراین نیاز است که از همان ابتدا عملکرد صحیح هر یک از اجزا به صورت جداگانه و کلی بررسی و چک شود تا مشکلی در آینده رخ ندهد.
برای این که نصب تجهیزات به خوبی اجرا شود، شما به یک تیم حرفه ای برای نصب و اجرای هماهنگی آن دارید. از آن جایی که امنیت در خانه هوشمند و ساختمان شما وابسته به این سیستم است، نمی توان به راحتی از آن گذر کرد. به همین علت باید کار نصب را به یک تیم حرفه ای بسپارید.
سیم کشی برق در سیستم هوشمند ساختمان
یکی از مهمترین بخشهای هوشمند سازی ساختمان، سیم کشی برق آن است. سیم کشی برق ساختمان های هوشمند تقریبا همانند سایر سیمکشی های ساختمان هستند، اما تفاوت این نوع سیم کشی با سایر موارد در این است که قبل از شروع عمل سیم کشی به ساختمان، می بایست نقشه اتوکد این بنا به متخصصین شرکت ساختمان سازی داده شود تا بر اساس شکل و ویژگی های ظاهری ساختمان، طراحی های مورد نیاز را انجام دهند.
در سیم کشی هوشمند، تقریبا ۳۵ درصد بیشتر از سیمکشی های معمولی، سیم مصرف می شود که این نشان دهنده تفاوت محل نصب سرسیم ها نسبت به سیم کشی سنتی است. در واقع سر سیمها در سیستم هوشمند ساختمان به ماژول های مربوط به بخش های مختلف سیستم و تابلوهای برق انتقال پیدا می کنند و اتصالات در آن ناحیه صورت میگیرد. در حالی که در سیم کشیهای سنتی، سر سیمها به کلیدها متصل می شوند. همچنین در سیستم های هوشمند به جای استفاده از جعبه فیوزهای رایج، از تابلوهای برق مخصوص که برای کنترل طراحی شده اند، استفاده می شود.
قیمت نصب سیستم هوشمند ساختمان
در گذشته یکی از مواردی که افراد را در استفاده از این سیستم ها مردد میکرد، بالا بودن هزینه هوشمند سازی خانه بود. حتی این سیستم ها به نوعی اختصاص یافته به طبقه های بالای اجتماعی و ثروتمندان تلقی میشد. اما با گذشت زمان و رایج تر شدن استفاده از آن، شرکتهای سازنده تجهیزات توانستند تجهیزاتی با قیمت های مناسب تر را وارد بازار کنند. بنابراین امکان استفاده از آنها نیز برای سایر افراد نیز فراهم شد.
همچنین قوانین و مقرراتی که برای ساخت ساختمان هایی ایمن طرح میشد، به نوعی مردم را تشویق به استفاده از این سیستم ها میکرد؛ بنابراین شاهد استفاده گسترده مردم از آن هستیم. قیمتی که برای نصب سیستمهای هوشمند محاسبه میشود، معمولاً متفاوت هستند. چرا که عواملی در تعیین قیمت آن تاثیراتی از خود به جای می گذارند. یکی از مهمترین عوامل، برند و نوع تجهیزات به کار رفته در سیستم است.
مشخصاً اگر از یک برند لوکس و رده بالا استفاده شود، قیمت ها نیز برای خریدار افزایش خواهد یافت. مورد دیگر مقدار سیم مصرفی است که موجب افزایش هزینه و قیمت ها می شود. در سیم کشی سنتی به نسبت سیم کشی در سیستمهای هوشمند، سیم کمتری مصرف می شود، اما نمیتوان انتظار کارایی مشابه با سیستم هوشمند در بخش های مختلف از آن داشت.
سخن پایانی
امروزه شاهد پیشرفت روزافزون تکنولوژی و فناوری های مختلف هستیم. این تکنولوژی ها در جهت فراهم کردن راحتی و آرامش بشر طراحی و ساخته می شوند. بنابراین جزئی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره افراد به حساب می آیند. برای کمک به راحتی انسان ها باید به این دانش آگاهی یافت و به آموزش های لازم پرداخت. در این مطلب سعی داشتیم تا شما را بیشتر با نصب سیستم هوشمند برای ساختمان آشنا کنیم. امیدواریم با مطالعه این مطالب پاسخگوی سوالات شما عزیزان بوده باشیم.