سیستم اطفا حریق کارخانه و صنایع
سیستم اطفا حریق مورد استفاده در کارخانه و صنایع از سرعت و دقت بالایی برخوردار است، دلیل آن هم شرایط سخت و پیچیدهای است که این کارخانهها دارند. گرد و غبار و ذرات معلق در هوا میتواند خطر انفجار را بالا ببرد و به همین دلیل استفاده از سیستم اطفا حریق کارخانه و صنایع ضروری است.
در واقع سیستم اعلام حریق، چهار وظیفه را به عهده دارد که شامل تشخیص حریق، اعلام هشدار، نظارت بر حریق و در آخر کنترل آن میشوند. به دلیل اهمیت موضوع و خساراتی که ممکن است پس از وقوع آتشسوزی در کارخانهها، صنایع و ادارات مختلف با آن مواجه شوند از سیستم اطفا حریق در این مکانها استفاده میشود که البته تنها در صورت بروز آتشسوزی کاربرد دارد و در غیر این صورت از این سیستم استفاده نمیشود. با توجه به مواردی که بیان کردیم، بنابراین لازم است تا اطلاعات بیشتری در ارتباط با سیستم اطفاء حریق کارخانه و صنایع در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
پیشنهاد شگفت انگیز! خدمات سیستم اعلام حریق فقط برای امروز!
تماس بگیرید …..02126808852
سیستم اطفا حریق چیست؟
اطفا حریق یعنی اقداماتی که در زمان آتشسوزی برای خاموش کردن یا کنترل آتش به کار برده میشود. هدف از اطفا به حداقل رساندن خسارات جانی و مالی است. برای انجام اطفا، افراد باید دورههای خاصی را بگذرانند تا مهارت کافی پیدا کنند.
سیستم اطفا حریق به سیستمی گفته میشود که گیرندههایی دارند و در مکانهای مختلف نصب میشوند و در صورت بروز آتشسوزی و با حس کردن علامت خاصی که مربوط به آتشسوزی باشد حسگرهای آن فعال میشود و به افراد یا مراکز مشخص شده هشدار میدهد. این سیستمها شامل گیرنده، واحد تشخیص، واحد هشدار و تامین انرژی میشود.
روشهای زیادی برای نصب و اجرای سیستم اعلام و اطفا حریق وجود دارد اما زمانی از این سیستم استفاده میشود که واقعا حریق اتفاق افتد و سپس سیگنال به کنترل پنل ارسال میشود و آژیر فلاشر فعال شده و به ساکنان خبر میدهد که ساختمان را ترک کنند. این سیستم، ریموت کنترل از راه دور دارد که در صورت حریق به صورت اتوماتیک با آتشنشان ارتباط برقرار میکند.
سیستم های اطفاء حریق برای خاموش کردن، کنترل و یا در برخی موارد به طور کامل از گسترش یا وقوع آتش سوزی جلوگیری می کنند. سیستم های اطفاء حریق کاربردهای بسیار زیادی دارند و به همین دلیل امروزه انواع مختلفی از سیستم های اطفاء حریق برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
سیستمهای اطفاء حریق توسط کدهای انجمن ملی حفاظت از آتش، که به نام NFPA نیز شناخته میشود، کنترل میشوند. این سازمان کدها، مقررات و توصیه هایی در مورد نصب و نگهداری صحیح این سیستم های اطفاء حریق می نویسد. به همین ترتیب، NFPA معیارهایی را نیز فهرست می کند که باید برای الزامات انواع خاصی از سیستم های اطفاء حریق برآورده شوند.
انواع سیستم اعلام و اطفا حریق در کارخانه و مراکز صنعتی
برای اینکه از وقوع آتشسوزی در کارخانه جلوگیری شود یا به هنگام شروع آن، اعلام حریق به سرعت به اطلاع عوامل مربوطه برسد، از سیستمهای خاصی بهرهمند میشوند که عبارتند از:
- سیستم اعلام حریق متعارف کارخانه: این سیستم از مرسومترین سیستمهای کارخانه محسوب میشود و برای استفاده از آن باید از کابلکشی استفاده کرد تا اجزای سیستم به کنترل پنل مرکزی متصل شود. در این سیستم، هر طبقه ساختمان یک زون محسوب میشود و وقتی تجهیزات آشکارساز فعال شود چراغ زون آن طبقه روشن میشود. به این ترتیب زمان آتشسوزی مشخص میشود که منبع آتشسوزی از کجا نشات گرفته است.
- سیستم اعلام حریق آدرس پذیر: این سیستم به گونهای است که در آن تجهیزات دود در سیستم با همدیگر در ارتباط هستند و سیگنالها را به پنل مرکزی نظارتی و کنترل ارسال میکنند. عملکرد این سیستم نیز همچون سیستم متعارف است و تنها تفاوت آن، مجهز بودن به آدرس منحصر به فرد است و به همین دلیل، مکان دقیق آتشسوزی مشخص میشود. تعیین مکان دقیق، توسط دتکتور انجام میشود.
- سیستم اعلام حریق بیسیم یا وایرلس: در این سیستم، نیازی به کابلکشی نیست و برای ارتباط پیدا کردن اجزای سیستم اعلام حریق از فرکانس رادیویی استفاده میشود. این سیستم به صورت هوشمند کار میکند.
برای دانلود این مقاله به طور کامل و به صورت PDF کلیک کنید
عملکرد سیستم اعلام و اطفا حریق در کارخانه چگونه است؟
سیستم اعلام و اطفا حریق در کارخانه دارای اجزای خاصی است که هر کدام عملکرد خاص خودشان را دارند که در این بخش به آنها اشاره میکنیم:
- پنل مرکزی: پنل مرکزی وظیفه دارد دادههای ورودی به سیستم را بررسی نماید. کنترل پنل به طور کامل بر دادههای خروجی نظارت میکند تا خطایی پیش نیاید.
- منابع تامین برق: سیستم اعلام حریق دارای دو نوع منبع تامین برق است که یکی برق اصلی و دیگری برق ثانوی است.
- دستگاههای آغازگر: این سیستم دارای بخشهایی است که وظیفه آنها تشخیص حریق است. این دستگاهها در دو دسته دستی و خودکار هستند. نوع دستی شامل شستی بوده و نوع خودکار دتکتورهای دود و حرارت و… را شامل میشوند.
- آژیرها و آژیر فلاشرهای اعلام حریق: از این دستگاه برای خبردار کردن افراد حاضر در ساختمان استفاده میشود.
- رابط ایمنی ساختمان: این رابطها به افراد کمک میکند که بتوانند از ساختمان خارج شوند رابطهای مزبور شامل چراغ روشنایی اضطراری، سیستمهای تهویه هوا و …هستند.
نصب سیستم اعلام و اطفا حریق آدرس پذیر و متعارف
برای نصب سیستم اعلام و اطفا حریق حتما باید از افراد متخصص و ماهر کمک گرفت در غیر این صورت ممکن است سیستم مورد نظر دچار اختلال شود. نصب سیستم اعلام و اطفا حریق باید طبق قوانین و دستورالعملهای آن صورت گیرد. کارشناسان برای نصب آن ابتدا تجهیزات مورد نظر را با نقشه اعلام حریق بررسی میکنند و سپس اتصال کابل اعلام حریق را مطابق با نقشه انجام میدهند.
بعد از انجام کابلکشی، تجهیزات اعلام حریق که دتکتور دود، دتکتور حرارتی، شستیها و… هستند را نصب میکنند. دستگاه مرکز کنترل یا پنل اعلام حریق را بررسی کرده و جعبه اصلی کنترل مرکزی را طبق نقشه و در مکان تعیین شده نصب میکنند.
پس از نصب جعبه اصلی، پیچ اتصال ارت برد اصلی را کمی شل نموده و کابل را از زیر آن رد میکنند. در مرحله بعد سوکت PL3 را از محل اتصال و لولههای درب دستگاه را از شیارهای آن جدا کرده و جعبه اصلی را با پیچ به دیوار وصل میکنند؛ سپس کابل ۲۲۰ ولت را از سوراخ آن عبور میدهند و ورودی ۲۲۰ ولت و سیمکشی را مطابق با استانداردها و طبق قوانین انجام میدهند.
لازم به ذکر است که تنها نصب سیستم اعلام و اطفا حریق کافی نیست؛ بلکه باید پس از نصب آن، به صورت دورهای چک شود تا اطمینان پیدا کنید که به خوبی کار میکند. برای بررسی ماهیانه یا سالیانه این سیستم میتوانید از متخصصان اعلام و اطفا حریق کمک بخواهید.
سخن پایانی
کارخانهها و مراکز زیادی هستند که در آن عملیات تولید انجام میشود و افراد زیادی در آن مشغول به کار هستند. صاحبان کارخانهها برای جلوگیری از آتشسوزی و خسارات جانی و مالی از سیستم اعلام و اطفا حریق استفاده میکنند که نصب این سیستم توسط متخصصان انجام میشود.