سیستم اطفا حریق خانگی
هر ساله افراد زیادی در مناطق مختلف جهان به دلیل آتش سوزی خانههای خود به کام مرگ روانه میشوند یا دچار صدمههای جبران ناپذیری میشوند. در این بین سهم میانسالان و کودکان بیشتر از بقیه افراد است؛ زیرا آن ها نمیتوانند به سرعت عملکردی از خود نشان بدهند و دچار آتش سوزی میشوند. اما راه حل چیست؟ متخصصان در این موضوع تحقیقات بسیاری انجام دادهاند و سرانجام به اختراع محصولی دست یافتهاند که به نام سیستم اطفا حریق خانگی شناخته می شود. در مورد کاربرد این وسیله و چگونگی استفاده از آن در ادامه با شما صحبت خواهیم کرد پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
…برای دریافت هزینه های نصب و خدمات سیستم اطفا حریق خانگی با 02126808824 تماس بگیرید…
سیستم اطفا حریق چیست؟
سیستم اطفا حریق تشکیل شده از تجهیزاتی است که به طور اتوماتیک آتش را مهار میکند. در واقع هدف اصلی این سیستم حفاظت از افراد و همچنین اموال در برابر آتش سوزی است. نحوه کار کردن این سیستم به این شکل است که زمانی که کمترین دود یا شعله و یا حرارت ناشی از آتش سوزی (حریق) را توسط سنسورها حس کند. سیستم صوتی آن با صدای آژیر هشدار میدهد؛ همچنین این سیستم این قابلیت را دارد که دستورالعملهای لازم را برای خاموش کردن آتش به سیستم اطفا حریق ارسال میکند.
مزایای سیستم اطفا حریق
از مزایای سیستم اطفاء حریق این است که باعث میشود تا آتش (حریق) به طور کامل خاموش شود یا از پیشرفت آتش سوزی جلوگیری میکند و از مال و جان افراد در برابر حریق حفاظت میکند و افراد را در برابر آسیبهای جبران ناپذیر آتش سوزی حفظ میکند. در سیستم های اتوماتیک، این کار از مرحله تشخیص تا خاموشی کامل حریق، بدون دخالت انسان انجام شده و به همین دلیل، از سرعت و دقت بالاتری برخوردار است.
انواع سیستم اعلام حریق خانگی
حال که معنای اطفا حریق را دانستیم لازم است که انواع آن را نیز بشناسیم. این سیستم به دو دسته سیستم اطفا حریق دستی و سیستم اطفا حریق اتوماتیک تقسیم میشود که در ادامه کامل به معرفی این دو دسته میپردازیم:
سیستم اطفا حریق دستی
همان طور که از نام این دستگاه مشخص است در این سیستم از تجهیزاتی استفاده میشود که برای بکارگیری آنها نیاز به نیروی انسانی است. از نمونه تجهیزات سیستم اطفا حریق دستی میتوان به کپسول آتش نشانی اشاره کرد که با توجه به نوع آتش سوزی دارای انواع مختلفی است.
انواع سیستم اطفاء حریق دستی شامل موارد زیر است:
- خاموش کنندههای کف
- خاموش کنندههای پودر خشک شیمیایی
- خاموش کنندههای پودر تر شیمیایی
- خاموش کنندههای خشک
- خاموش کنندههای ترکیبات هالوژنه
- خاموش کنندههای دی اکسید کربن
معرفی انواع کپسولهای آتش نشانی
همان طور که اشاره کردیم کپسول آتش نشانی جزو سیستم اطفا حریق دستی است. در ادامه به معرفی انواع کپسولهای آتش نشانی میپردازیم.
کپسول آتش نشانی آبی
یکی از رایجترین کپسولهای آتش نشانی آبی است؛ یعنی از طریق آب به خاموش شدن آتش میپردازد. پرتاب کپسولهای آتش نشانی آبی بین 7 تا 11 متر متغیر است. متاسفانه یکی از مشکلات این نوع از کپسول آتش نشانی یخ زدن آن در دمای منفی چهار درجه سانتی گراد است که برای رفع این مشکل باید از ضد یخ استفاده شود.
کپسول آتش نشانی آب و گاز
محتوای این نوع از کپسولهای آتش نشانی از آب و ضد یخ تشکیل شده است. این نوع کپسول خاموش کننده از دو نوع عامل برای خاموش کردن حریق استفاده میکند: یکی گاز co2 و دیگری آب. در واقع گاز co2 باعث کاهش اکسیژن و آب باعث سرد شدن حرارت آتش و در نهایت اطفاء حریق میشود.
کپسول آتش نشانی پودری
این نوع از کپسول آتش نشانی جزو معروف و رایجترین سیستم اطفا دستی است. استفاده از خاموش کنندههای پودری در فضای بسته توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است باعث آسیب زدن به دستگاه تنفسی شما شود. از کپسول آتش نشانی پودری برای خاموش کردن کاغذ و چوب، بنزین، رنگ، تجهیزات الکتریکی و… استفاده میشود. توصیه میشود هر یک ماه محفظه این کپسول را سر و ته کنید تا مواد داخل آن ته نشین نشود.
کپسول آتش نشانی گاز CO2
گاز CO2 غیر قابل اشتعال، بدون بو و خنثی کننده گاز اکسیژن است. از این کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن تجهیزات الکتریکی استفاده میکنند. نکته بسیار مهمی که باید برای استفاده از این کپسول آتش نشانی در نظر گرفت این است که، نباید برای خاموش کردن انسان از آن استفاده کرد؛ زیرا این کپسول حاوی گاز CO2 است و با کاهش اکسیژن ممکن است باعث خفگی فرد و مرگ وی شود.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک
این نوع سیستم همان طور که از نام آن مشخص است به صورت کاملا خودکار و اتوماتیک و بدون کمک نیروی انسانی به شکلی عمل میکند که به محض اعلام حریق به شکل اتوماتیک فعال میشود و از پیشرفت و شعله ور شدن آتش جلوگیری میکند و در نهایت باعث میشود تا کمترین آسیب به جان و مال مردم برسد. در ادامه به معرفی انواع سیستم اطفا حریق اتوماتیک میپردازیم.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک مه آب
سیستم مه آب، یک سیستم اطفا حریق اتوماتیک است که به خاموش شدن حریق کمک میکند. این سیستم از اسپری آب بسیار ریزی مانند گرد و غبار برای خاموش کردن و جلوگیری از پیشرفت آتش استفاده میکند. در واقع با این روش اطفاء حریق به شکل خنک سازی شعله توسط عملیات تبخیر صورت میگیرد.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک ورتکس
سیستم ورتکس نوع دیگری از سیستم اطفا حریق اتوماتیک است که به شکل ترکیبی از سیستم مه آب و گاز نیتروژن عمل میکند. این سیستم با ترکیبی از آب و گاز به خاموش شدن آتش کمک میکند. در واقع ذرات آب باعث خنک شدن شعلههای آتش و نیتروژن باعث کاهش میزان اکسیژن میشود و باعث خاموش شدن آتش میشود.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک گازی هالون
سیستم اطفا گازی هالون جزو سیستمهای حریق اتوماتیک است و با استفاده از انواع گازهای متفاوت موجب اطفاء حریق میشود از این سیستم معمولا در دیتا سنترها استفاده میشود. از زیر مجموعه گازهای این سیستم میتوان به CO2، IG، Fm200 و… اشاره کرد.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک آبی اسپرینکلر
عملکرد سیستم آبی اسپرینکلر به این شکل است که توسط سیستم آب پاشی که در سقف نصب شده است و به خاموش کردن آتش کمک میکند. برای استفاده از این سیستم لازم است تا شبکه لولهکشی سقفی انجام شود. از این سیستم بیشتر در مکانهایی مانند پارکینگ، مخازن نگهداری سوخت، هتلها، انبارها و… استفاده میشود.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک پودری یا ذرات معلق آیروسل
سیستم پودری یا ذرات معلق آیروسل یکی دیگر از سیستمهای اطفا اتوماتیک حریق است که با ترکیباتی مانند گاز و پودر به خاموش کردن حریق میپردازد. عملکرد این سیستم به این شکل است که بلافاصله بعد از این که سنسورها دود را شناسایی کنند کپسول آیروسل به صورت مه، ذرات جامد را روی آتش ریخته و مانع از آتش سوزی یا پیشرفت آن میشود.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک فوم
عملکرد سیستم اتوماتیک فوم برای جلوگیری از آتش سوزی یا پیشرفت آن به این شکل است که از طریق شبکه لوله کشی شده ترکیب آب و فوم را روی سطح مایع در حال آتش گرفتن میریزد و بدین ترتیب مانع آتش سوزی میشود.
روش های خاموش کردن آتش یا اطفا حریق
همان طور که میدانید آتش از سه ضلع، حرارت، سوخت و اکسیژن تشکیل میشود. در صورتی که ما بتوانیم یکی از عوامل آتش سوزی یعنی یک مورد از این سه ضلع را از میان برداریم، آتش از بین میرود. حال با توضیحات داده شده سه روش برای جلوگیری از پیشرفت آتشسوزی و خاموش کردن حریق وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- اطفا حریق از طریق از بین بردن حرارت: در این روش برای اطفا حریق باید میزان حرارت را به زیر نقطه اشتعال رساند.
- اطفا حریق از طریق از بین بردن اکسیژن: همان طور که قبلتر بیان کردیم اکسیژن یکی از عوامل حریق است؛ بنابراین با کاهش اکسیژن محیط میتوان از پیشرفت آتشسوزی جلوگیری کرد.این کار را میتوان با استفاده از گازهای خنثی مانند گاز کربن دی اکسید انجام داد.
- اطفا حریق از طریق از بین بردن مواد قابل اشتعال: در هنگام آتش سوزی با از بین بردن مواد قابل اشتعال به راحتی میتوان آتش سوزی را از بین برد برای مثال با بستن شیر گاز به راحتی میشود از پیشرفت آتش سوزی جلوگیری کرد.
قیمت سیستم اطفا حریق
با توجه به این که سیستم اطفاء حریق شامل دو نوع سیستم اطفاء حریق دستی و سیستم اطفاء حریق اتوماتیک است قیمتهای متفاوتی برای آن وجود دارد. در قیمت سیستم اطفا حریق دستی مانند کپسول آتش نشانی قیمت آن با توجه به وزن کپسول و مواد تشکیل دهنده آن متفاوت است. بنابراین شما برای دانستن قیمت سیستم اطفا حریق باید نوع، مدل و کارایی آن را درنظر بگیرید.
جمع بندی
همان طور که میدانید حادثه هیچگاه خبر نمیکند؛ بنابراین پیشگیری بهتر از درمان است. در این مطلب در مورد سیستم اطفاء حریق و مزایای استفاده از این سیستم صحبت کردیم و دانستیم وظیفه سیستم اطفاء حریق خاموش کردن آتش و جلوگیری از پیشرفت آن در جهت حفظ جان و مال مردم است. با توجه به در معرض بودن بسیاری از افراد در برابر خطر آتشسوزی لازم است تا همگی از این سیستم برای منازل مسکونی خود استفاده کنند. این سیستم دارای دو نوع سیستم اطفاء حریق دستی و اتوماتیک است که هر یک دارای ویژگیهای مخصوص به خود است. امیدوارم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.