اعلام حریق

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق

 

سیستم اعلام حریق که در سال‌های اخیر هم مورد توجه کارشناسان و مهندسان ساختمان سازی قرار گرفته است، یک مجموعه کامل برای اعلان و آشکار سازی حریق و آتش می‌باشد. این سیستم در محیط‌های مختلف مانند ساختمان‌ها پاساژ‌ها و مراکز اداری می‌تواند به راحتی نصب و استفاده شود. قطعا استفاده از این سیستم‌ها، صرفه نظر از نوع آن، از ضرر‌های مالی و جانی بسیاری جلوگیری می‌کند و افراد را قبل از فراگیری گسترده آتش و آسیب‌های مالی و جانی آن، آگاه می‌سازد.

این سیستم‌ها، انواع مختلفی دارند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله با مزایا و معایب سیستم اعلام حریق آشنا خواهید شد تا در صورت علاقه به خرید و نصب آن در محیط مد نظر خود بتوانید با آگاهی کامل از آن استفاده کنید.

مقاله مزایا و معایب سیستم اعلام حریق

مقاله مزایا و معایب سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق با استفاده از مکانیزم‌های خاص و هوشمند در صورت وجود دود، گاز و یا آتش فورا با به صدا در آمدن آژیر و یا روشن شدن فلاشر و چراغ چشمک زن ما را از وجود آتش یا گاز و دود آگاه می‌کند. این اطلاع رسانی به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. بسته به محلی که دستگاه را در آن به کار خواهید گرفت، از سیستم‌هایی با روش اطلاع رسانی مختلف استفاده می‌شود. این سیستم‌ها، با دقت و سرعت بالا، از بروز حوادث بزرگتر جلوگیری می‌کنند.

انواع سیستم اعلام حریق

سیستم‌های اعلام حریق را می‌توان به چندین دسته مختلف تقسیم کرد. به طور کلی این دستگاه‌ها به دو دسته متعارف و آدرس پذیر تقسیم می‌شود. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر خود به دو نوع بی سیم (رادیویی) و با سیم تقسیم می‌شود. هرکدام از انواع اعلام حریق از مکانیزم تشخیص خاصی برخوردار است و خصوصیات و ویژگی‌های مخصوص خود را دارند که ممکن است که دارای معایب و مشکلاتی باشند.

سیستم اعلام حریق متعارف

مکانیزم کار کرد و شناسایی این نوع سیستم  وابسته به جریان مدار برق می‌باشد در حالت عادی جریان برق موجود در سیستم کم می‌باشد و دستگاه چراغ سبز را نشان می‌دهد در صورت وجود نقص در سیستم دستگاه با نشان دادن چراغ زرد این نقص را نشان می‌دهد و در صورت وجود حریق با روشن شدن چراغ قرمز دستگاه ما را از وجود حریق در ساختمان آگاه می‌کند

سیستم اعلام حریق متعارف

سیستم اعلام حریق متعارف

مزایا و معایب اعلام حریق متعارف

این نوع دستگاه مناسب ساختمان‌های کوچک تر و کم رفت و آمد تر می‌باشد و  برای محیط‌های پر رفت و آمد مانند  بیمارستان‌ها و مراکز اداری مهم توصیه نمی شود و استفاده از آن در این مکان‌ها مناسب نیست.

این نوع دستگاه قیمت پایین تری نسبت به نوع‌های دیگر دارد. در مقابل هزینه نصب این نوع سیستم‌ها بالا می‌باشد. البته این به معنای وقت گیر و سخت بودن نصب نیست، هزینه نصب این سیستم‌ها بالاست چرا که تجهیزات جانبی بسیاری نیاز است.

پیدا کردن محل رخ داد حریق، در این سیستم‌ها زمان گیر و مشکل است، به همین خاطر، اولویت افراد برای استفاده نیست.

دیگر مشکلی که این سیستم‌ها، با آن درگیر هستند، سیم کشی فراوانی است که برای نصب، در ساختمان باید استفاده شود. این نوع سیستم اعلام حریق، نیاز به سیم کشی جداگانه و بسیار زیاد دارد.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

این نوع از سیستم اعلام حریق بسیار کارآمدتر از نوع قبل است و برای مراکز اداری و مکان‌های بزرگ مفید خواهند بود. این سیستم‌ها می‌تواند به راحتی محل وجود حادثه و آتش را برای ما مشخص کند تا فورا به محل اصلی آتش سوزی یا دود برسیم. با این کار، در کمترین زمان می‌توان حریق را کنترل کرد و از بروز حوادث بزرگتر و خسارات مالی و جانی، تا حد زیادی جلوگیری کرد. در سیستم اعلام حریق رادیویی یا بی سیم با فرستادن سیگنال‌های رادیویی محل حریق را نشان می‌دهد بر خلاف آن در سیستم آدرس پذیر با سیم برای انتقال هشدار حریق از سیم کشی جداگانه استفاده می‌شود.

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

این نوع سیستم نیاز به کابل کشی فراوان ندارد و نسبت به سایر اعلام حریق‌ها  هزینه خرید و نصب راه اندازی بالاتری دارد مخصوصا زمانی که از این نوع سیستم در پروژه‌های کوچک استفاده شود می‌تواند هزینه زیادی در بر داشته باشد.

در مقابل کاربرد این دستگاه و دقت آن نیز بالاتر است. در مقایسه بین سیستم‌های آدرس پذیر رادیویی و با سیم، سیستم‌های بی سیم هزینه خرید بالاتر و هزینه نصب پایین تری دارند و در مقابل سیستم‌های اعلام حریق با سیم، هزینه خرید پایینتر و هزینه نصب بالاتری دارند.

به طور کلی، مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  1. کاهش هزینه نصب
  2. توپولوژی سیم کشی انعطاف پذیر
  3. خطای پایینتر در هشدارهای نادرست
  4. تشخیص زودهنگام. کاهش آسیب
  5. پیدا کردن محل دقیق آتش سوزی
  6. افزایش انعطاف پذیری
  7. سهولت استفاده
  8. نگهداری موثرتر
  9. افزایش قابلیت اطمینان
  10. کنترل از راه دور با نقشه‌های گرافیکی (از طریق IP)

مزایای سیستم اعلام حریق بی سیم

با توجه به نظر نصاب‌های سیستم اعلام حریق، دستگاه‌های اعلام حریق بی سیم، سیستم‌های ایده آلی هستند. زیرا نصب آنها بسیار آسان تر است. نصب یک سیستم بی سیم شامل نصب دستگاه‌ها در مکان‌های مناسب در اطراف یک ساختمان یا اتاق، راه اندازی سیستم و همگام سازی آن با WiFi است. در مقایسه با یک سیستم با سیم، که به نصابان اعلام حریق نیاز دارد تا سیستم را به منبع تغذیه متصل کرده و از اتصال صحیح کابل‌ها اطمینان حاصل کنند، استفاده از این دستگاه‌ها بسیار ساده تر خواهد بود.

مزیت بزرگ دیگر سیستم اعلام حریق بی سیم این است که با باتری کار می‌کند. این کار، نیاز به پریز را از بین می‌برد و نیاز به نصب در مکان‌هایی که پریز دارند از بین می‌رود. به علاوه سیستم همچنان در صورت قطع برق به ادامه فعالیت می‌پردازد. گسترش این سیستم نیز در آینده، بسیار ساده تر از دستگاه‌های با سیم است.

مزایای سیستم اعلام حریق بی سیم

مزایای سیستم اعلام حریق بی سیم

معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

یکی از مواردی که اکثر بازرسان سیستم‌های اعلام حریق در مورد سیستم‌های بی سیم به آن هشدار می‌دهند، تعویض باتری است. اگر باتری‌ها شارژ نشوند، سیستم بی فایده است و به درستی کار نمی کند. لازم است تا صاحبان خانه یا صاحبان مشاغل، شارژ باتری را همیشه به یاد داشته باشند.

چند نمونه  دیگر از معایب این سیستم‌ها که بازرسان سیستم اعلام حریق به آن اشاره می‌کنند این است که سیستم‌های بی سیم، نسبت به مدل‌های با سیم، برد محدودتری دارند. برد کم، می‌تواند برای دفاتر یا خانه‌های بزرگ مشکل‌ساز باشد.

کلام آخر

به طور کلی، استفاده از هر نوع سیستم اعلام حریق، در تشخیص آتش سوزی موثر خواهد بود. انتخاب نوع سیستم، به محل مد نظر و خطراتی که در آن مکان وجود دارد، بستگی دارد. بنابراین، برای انتخاب سیستم مناسب و بهره گیری از حداکثر مزایای این سیستم‌ها، لازم است تا با متخصصین این حوزه، مشورت کرده و سیستمی مناسب را انتخاب کنید.

انتخاب سیستم مناسب و در گام بعدی، نصب هر نوع سیستم اعلام حریق، نیازمند تخصص مخصوص به خود و تجربه است. بنابراین فارغ از نوع سیستم، بخش نصب سیستم نیز می‌تواند تاثیر زیادی بر روی کارایی دستگاه داشته باشد. اینکه سیستم را در چه مکان‌هایی، با چه فواصلی و چگونه نصب کنید، نیازمند موازنه همزمان دقت و هزینه است.

در نهایت می توان گفت با انتخاب درست، می توانید تنها از مزایای سیستم انتخاب شده استفاده کنید و معایب آن باعث آسیب رسانی به مکان مد نظر شما نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *