دوربین مداربسته

قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان و مشاعات ⭐ [قوانین ۱۴۰۱]

قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان و مشاعات [قوانین ۱۴۰۱]

امنیت یکی از نیازهای اساسی هر جامعه‌ای است. این روزها که نصب دوربین مداربسته در آپارتمان و مشاعات حسابی رایج شده است ما می‌بینیم که این دوربین‌ها  در اکثر اماکن عمومی و تجاری و آپارتمان‌ها نصب می‌شود و این روند همچنان ادامه دارد. به علت افزایش سرقت‌ها و جرم‌ها  نصب و استفاده از آنها با استقبال عمومی خوبی همراه است. مراجع قانونی هم ضمن تشویق مردم به نصب این دوربین‌ها مردم را ملزم به رعایت یک سری موارد قانونی می‌کنند؛ چرا که برای نصب آنها باید پایبند قوانینی بود که به ضرر افراد تمام نشود. در مطلب امروز قصد داریم به ذکر قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان و مشاعات در سال ۱۴۰۱ بپردازیم؛ پس با ما همراه باشید تا شما هم با قوانین و محدودیت‌هایی که برای نصب این دوربین‌ها وجود دارد آشنا شوید.

 

مشاعات ساختمان به کدام قسمت ساختمان مربوط می‌ شود؟

در ساختمان‌ها، قسمت‌هایی وجود دارند که مالکیت رسمی استفاده از آنها به صورت جداگانه برای فرد در سند ثبت شده است و در واقع جزئی از حریم شخصی افراد محسوب می‌شود. این قسمت‌ها می‌توانند بالکن، آشپزخانه، اتاق خواب و هال باشند که فرد می‌تواند از آنها استفاده کند و مختص فرد است. اما مشاعات به قسمت‌هایی از ساختمان‌ها و آپارتمان‌ها گفته می‌شود که افرادی که ساکن آن هستند می‌توانند به صورت مشترک از آن قسمت‌ها استفاده کنند از جمله راه‌پله، راهرو، پشت بام، باغچه، پارکینگ، آسانسور و …  شامل این موارد می‌شوند و طبق ماده ۲ قانون تملک ملک‌ها این قسمت‌ها جزئی از مشاعات بوده و همه افراد و اهالی ساکن در آن ساختمان می‌توانند از آنها استفاده کنند.

آیا نصب دوربین مداربسته جرم است؟

چون  نصب دوربین مداربسته نقش مهمی در کاهش جرائم و سرقت‌ها و افزایش امنیت ایفا می‌کند، نه تنها نصب آن جرم نیست، بلکه هر شخصی می‌تواند با رعایت نکاتی از آنها در محیط‌های مختلف استفاده کند؛ اما طبق قانون هر فردی که قصد نصب این دوربین‌ها را داشته باشد ابتدا باید به همسایگان و افرادی که به ساختمان رفت‌وآمد می‌کنند اطلاع دهد. به این ترتیب، فرد می‌تواند برای این منظور چند تابلوی کوچک نصب کند و از این طریق اطلاع‌رسانی کند. نصب دوربین در مشاعات هم نیاز به تایید کتبی اعضای مجمع ساختمان دارد و مراحل نصب آن زیر نظر مدیر ساختمان انجام می‌شود و با توجه به نیاز ساختمان، تعداد و محل قرار گرفتن دوربین‌ها تعیین می‌شوند.

اگر قرار باشد دوربین‌ها در منزل و اتاق خواب شخصی نصب شوند، باید حساسیت بیشتری به خرج داد و حتما باید افرادی که به آن محل رفت و آمد می‌کنند را مطلع کرد و پس از آن باید برای نصب دوربین مجوز لازم را اخذ کرد. اگر دوربین مداربسته  مخفی در محل‌های خصوصی نصب شود به گونه‌ای که افراد از آن مطلع نشوند تنها با کسب مجوز از مراجع قانونی و در مدت زمانی محدود  امکان دارد. اگر به هر دلیلی، این دوربین‌ها بدون دریافت مجوز نصب شود جرم محسوب شده و فرد خاطی، مجازات می‌شود.

هزینه نصب دوربین مداربسته در مشاعات

برای نصب دوربین مداربسته در مشاعات ممکن است بین افراد ساکن در ساختمان اختلاف پیش بیاید و عده‌ای مخالف و عده‌ای دیگر موافق نصب آن باشند؛ به همین دلیل برخی با هزینه نصب آن مشکل دارند و این اختلاف نظر به چالشی برای آنها تبدیل می‌شود. اما به راستی هزینه نصب این دوربین‌ها به عهده کیست؟ طبق قانون، هزینه نصب دوربین مداربسته در ساختمان‌های مسکونی را باید مالکان ساختمان تقبل کنند. اگر مالکی واحد ساختمانی را خریداری کرده باشد موظف است هزینه نصب را بپردازد و مستاجر نباید برای پرداخت هزینه اقدامی کند.

مدیر ساختمان باید بر طبق برآوردی که انجام می‌دهد میزان مبلغی که برای پرداخت در نظر گرفته می‌شود را به اطلاع مالکان برساند و به این ترتیب هر ماه هر واحد شارژ می‌شود. در مورد مستاجر اگر توافقی با مالک انجام گرفته باشد مستاجر باید هزینه نصب و راه‌اندازی دوربین مداربسته  را پرداخت کند.

شرایط  نصب دوربین مداربسته در مشاعات و راه پله چگونه است؟

برای نصب دوربین مداربسته در مشاعات نیاز به اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح ندارید؛ اما نیاز به تاییدیه کتبی اعضای مجتمع ساختمان  دارید اما با این حال اگر کسی مخالف نصب آن باشد باز هم شما می‌توانید بنا به ضرورت به نصب آن بپردازید. لازم به ذکر است که نصب این دوربین در مشاعات و در اماکن خصوصی با هم متفاوت است. تصور کنید که می‌خواهید در آسانسور، دوربین مداربسته نصب کنید برای این‌گونه موارد رعایت شرایط خاص و قوانینی نیاز است به همین دلیل باید از کارشناسان این حوزه کمک بگیرید. بعد از نصب این دوربین‌ها هم نباید فیلم ضبط‌ شده در اختیار دیگران قرار گیرد و در فضای مجازی پخش شود در غیر این صورت قانون نقض شده است و پیگرد قانونی دارد.

در قسمت راه‌پله هم برای اینکه بتوانید به تمام نقاط آن، اشراف داشته باشید باید از دوربین مداربسته مخصوص به آن استفاده کنید. از جمله شرایط استفاده از دوربین مداربسته راه‌پله این است که لنز دوربین باید واید باشد و بهتر است از لنزهای ۱۸۰ درجه استفاده شود تا تمام قسمت‌های راه‌پله را بتوان کنترل کرد.

آیا در آسانسور می‌ توان دوربین مداربسته نصب کرد؟

آسانسورها که از مشاعات ساختمان‌ها محسوب می‌شوند یکی از مکان‌های پررفت‌وآمد هستند؛ به همین علت بسیاری از مدیران ساختمان‌ها و اهالی آپارتمان‌ها ترجیح می‌دهند که در آسانسور دوربین مداربسته نصب کنند تا امنیت افراد تامین شود. اما نکته قابل تامل این است که چون ساختار آسانسورها با هم متفاوت هستند نصب دوربین‌ها با سختی و پیچیدگی زیادی همراه بوده و به همین علت باید از افراد متخصص که مهارت و تجربه زیادی دارند درخواست کرد این دوربین‌ها را در آسانسور نصب کنند. نصب و راه‌اندازی این دوربین‌ها با روش‌های مختلفی انجام می‌شود از جمله روش‌های نصب می‌توان استفاده از تراول کابل‌ها، استفاده از فرستنده و گیرنده بی‌سیم، استفاده از آنتن وایرلس و..‌. را نام برد.

علاوه بر روش‌های مختلف نصب، از دوربین‌های مختلفی می‌توان استفاده کرد چون ابعاد و نوع کاربری آسانسورها و هزینه‌های نصب آنها با هم متفاوت است. دوربین‌هایی که سابقه درخشانی دارند و نسبت به انواع دیگر عملکرد بهتری دارند شامل دوربین‌های توکار، دوربین مداربسته دام، دوربین سه‌گوش مخصوص آسانسور و دوربین‌های مکعبی هستند. گرچه نصب دوربین دام و سه‌گوش در آسانسور راحت است اما چون دسترسی به آن به راحتی انجام می‌گیرد و ممکن است مورد سواستفاده قرار گیرد توصیه می‌کنیم از دوربین مخفی و توکار استفاده کنید. اگر قصد دارید که دوربین نصب شده در آسانسور تمام فضای داخلی را به شما نشان دهد حتما باید از دوربین لنز واید استفاده شود. لازم به ذکر است نصب این دوربین‌ها در آسانسور باید با برچسب هشداردهنده باشد در غیر این صورت جرم محسوب می‌شود.

قوانین نصب دوربین مداربسته

قوانین هر کشوری مردم را ملزم می‌کند که به رعایت آنها بپردازند و به این ترتیب، امنیت افراد جامعه تامین می‌شود. در کشور ماهم قوانینی وجود دارد که سعی شده است به این مهم دست پیدا کنند. در مورد نصب دوربین مداربسته، قانون خاصی وجود ندارد اما می‌توان از موارد دیگر قانون به تجزیه و تحلیل  پرداخت. از جمله این قوانین عبارتند از:

قانون شماره ۱

بر طبق اصل ۲۵ قانون اساسی: بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، مخابره و نرساندن آنها استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.

در این قانون به طور صریح به همه گوشزد شده است که هرگونه استراق سمع و گوش کردن به صحبت‌های افراد دیگر به صورت مخفیانه جرم محسوب می‌شود و تنها حکم قانون می‌تواند آن را از حالت ممنوعیت خارج کند.

قانون شماره ۲

 بر طبق اصل ۲۲ قانون اساسی: حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند. این قانون اشاره به این موضوع دارد که حفظ حیثیت و آبروی افراد واجب است و همه باید آن را رعایت کنند و به آن پایبند باشند. این قانون به نوعی به دوربین مداربسته هم مربوط می‌شود و می‌توان جان و مال و … را حفظ کرد.

قانون شماره ۳

در ماده ۴۱ منشور حقوق شهروندی آمده است: کنترل‌های صوتی و تصویری خلاف قانون در محیط‌های کار، اماکن عمومی، فروشگاه‌ها و سایر محیط‌های ارائه خدمات به مردم ممنوع است.

برای نصب و راه‌اندازی دوربین مداربسته در هر جایی باید قوانین خاصی را رعایت کرد بر طبق این ماده نصب دوربین برخلاف قانون پیگرد قانونی دارد و در صورتی که شرایط لازم رعایت شود و نصب دوربین بر طبق قانون باشد منعی ندارد.

قانون شماره ۴

بر طبق ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی: دلایل اثبات دعوی از قرار ذیل است:

  1. اقرار
  2. اسناد کتبی
  3. شهادت
  4. امارات
  5. قسم

بر طبق این ماده فیلم‌ها و صداهای ضبط شده در نظر محاکم قضایی مدرک جرم تلقی نمی‌شود؛ زیرا می‌توان با امکانات خاص و پیشرفته‌ای که این روزها  به وفور یافت می‌شود صداها و فیلم‌ها را تغییر داد؛ بنابراین قاضی از این فیلم‌ها فقط به عنوان نشانه‌ها و قرائن استفاده می‌کند و در رای خود مد نظر قرار می‌دهد. با این اوصاف، فیلم‌های ضبط شده توسط دوربین‌های مداربسته به خودی خود مدرک جرم محسوب نمی‌شود.

قانون شماره ۵

بر طبق ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی که در سال ۱۳۹۲ تصویب شده است: 《ادله اثبات جرم عبارت از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی ‌و علم قاضی است.》

صدا و تصویری که از طریق دوربین مداربسته ضبط و ثبت شده است به تنهایی نمی‌تواند دلیل محکمی برای وقوع جرم باشد و قاضی تنها از آنها کمک می‌گیرد تا اطلاعات بیشتری پیدا کند.

مجوز نصب دوربین مداربسته

افراد باید برای نصب دوربین مداربسته در مکان‌های غیرمجاز از نیروی انتظامی یا مراجع قضایی مجوز لازم را دریافت کنند. در مکان‌های عمومی و در ورودی آسانسورها هم باید به اطلاع ساکنان برسد که مجهز به دوربین مداربسته است. به علت اینکه در سالیان گذشته سو استفاده‌هایی در این زمینه انجام گرفته است اعمال این سخت‌گیری‌ها واجب شده است؛ بنابراین افراد برای نصب دوربین مداربسته  برای محیط‌های مشاع یا خصوصی ابتدا باید مجوز لازم را از مراجع مذکور بگیرند در غیر این صورت افراد با شکایت فرد شاکی برای نصب دوربین با جریمه سنگینی روبرو می‌شوند یا تعقیب قضایی را به  همراه خواهد داشت. همچنین دقت داشته باشید که نصب دوربین در مشاعات جرم است

مجوز نصب دوربین در مشاعات

نصب دوربین مداربسته قوانین خاص خود را دارد که آن ها را نیز باید رعایت کرد. برای مثال هر فرد نمیتواند سر خود دوربین مداربسته نصب نماید و برای نصب دوربین مداربسته در مشاعات مانند ساختمان پارکینگ، حیاط ساختمان، راخ پله و … نیاز به تصویب هیئت مدیره ساختمان و تائید متبی از آن ها است.

همچنین نصب دوربین مدارسته در قسمت هایی که شخصی حساب می‌شود نیاز به مجوز قانونی دارد.

نصب دوربین در قسمت های حریم شخصی به کل ممنوع است.

نصب دوربین در آسانسور به شرایط و قوانین خیلی خاص نیاز دارد که دریافت آن برای همه امکان پذیر نمیباشد.

شکایت نصب دوربین در مشاعات

همانطورک ه کفتیم همینطور سرر خود نمیتوان دوربین مداربسته کار گذاشت و باید اجازه و تایید بقیه را نیز داشت به همین دلیل اگر شم بدون مجوزو یا بدون اجازه بقیه افراد ساختمان دوربین مداربسته نصب کنید آن شخص به راحتی میتواند از شما شکایت کند و شما را در دردسر بی‌اندازد پس خواهشنمدیم همه چیز را بر طبق قانون و مقررات پیش ببرید تا مشکلی برای شما پیش نیاید.

در هنگام تعبیه دوربین مداربسته  رعایت چه نکاتی ضروری است؟

برای قرار دادن و نصب دوربین مداربسته باید به نکات زیر توجه کنید که عبارتند از:

  • در زمان نصب دوربین مداربسته باید دقت کنید که  دوربین را طوری تنظیم کنید نور خورشید و انعکاس شیشه به لنز دوربین برخورد نکند چون اثر منفی می‌گذارد و جلوی دید آن را می‌گیرد.
  • توصیه می‌شود از دوربین‌هایی در محیط باز یا فضاهایی که نیاز دارند به بررسی جزئیات ‌پرداخته شود استفاده کنید که دید باز و قابلیت بزرگ‌نمایی تصویر را دارد‌.
  • اگر فضای مورد نظر دارای مساحت زیادی است باید از تعداد دوربین‌های بیشتری استفاده شود و دوربین‌ها طوری قرار داده شوند که کامل کننده همدیگر باشند.
  • درب ورودی ساختمان از قسمت‌های مهمی است که حتما باید از دوربین‌های باکیفیت استفاده شود تا دید خوبی به این قسمت داشته باشید و بتوانید این قسمت را تحت کنترل داشته باشید.
  • اگر در جایی که قصد نصب دوربین را دارید تنوع نور زیادی داشته باشد، برای اینکه تصویر دوربین باکیفیت و واضح نشان داده شود باید از دوربین‌های WDR استفاده شود.

سخن پایانی

نصب دوربین مداربسته می‌تواند به حفظ امنیت و جلوگیری از جرم به افراد جامعه کمک کند؛ بنابراین می‌توان در جاهای مختلفی این دوربین‌ها را نصب کرد؛ اما نصب آنها باید با مجوز قانونی و کتبی باشد. ما در این مطلب در مورد قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان و مشاعات در سال ۱۴۰۱ صحبت کردیم. اگر شما هم قصد دارید این دوربین‌ها را در آپارتمان و مشاعات خود نصب کنید، پیشنهاد می‌کنیم با افراد خبره و باتجربه در این مورد مشورت کنید. شما می‌توانید با تماس با همکاران ما یا مراجعه به وب‌سایت از اطلاعات مفیدی در این مورد هست برخوردار شوید و سپس با اطمینان خاطر اقدام به نصب این دوربین‌ها کنید.

سوالات متداول

  1. اگر همسایه‌ای راضی به نصب دوربین مداربسته نباشد، چگونه می‌توانیم دوربین نصب کنیم؟

اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که ناامن است و بنا به دلایلی همسایه‌ها راضی نیستند، می‌توانید درخواست خود را به صورت کتبی به آگاهی محل اطلاع دهید.

  1. از کجا می‌توانیم برای نصب دوربین مداربسته مجوز بگیریم؟

برای نصب دوربین مداربسته بعد از شکایت به دلیل تهدید یا خطر امنیتی می‌توانید به نیروی انتظامی و مراجع قضایی مراجعه کنید.

  1. اگر کسی دچار خسارت شود، چه کسی می‌تواند به نظارت و بازبینی دوربین مداربسته بپردازد؟

در صورت متضرر شدن فرد یا افراد و وجود دوربین مداربسته در محل وقوع جرم، اشخاص متضرر می‌توانند بعد از شکایت کردن به دستور قاضی  فیلم را ببینند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *